Her kan det bli norsk-svensk langrennstour

Norges Skiforbund var på befaring mandag for å planlegge en ny langrennstour i verdenscupen fra 2020.

Øistein Lunde, Norges Skiforbund

Øistein Lunde i Norges Skiforbund er på befaring i Steinkjer og Meråker mandag for å se hvor en ny langrennstour kan bli arrangert. Her er han på Steinkjer skistadion.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Det internasjonale skiforbundet, FIS, vil etablere en ny tour, men har ennå ikke bestemt om den havner i Norge og Sverige eller i et annet land.

Norges Skiforbund har sendt søknad til FIS og er i gang med å planlegge en helt ny langrennstour i 2020.

– Vi håper den svensk-norske søknaden skal være interessant. Sjansene er gode, men man vet aldri, sier spesialrådgiver i Norges Skiforbund, Øistein Lunde.

Befaring

Petter Northug Tour de Ski

Petter Northug i Tour de Ski sist vinter. Går det som Norges Skiforbund ønsker blir en ny tour for langrenn lagt til Trøndelag og Sverige.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Mandag var Norges Skiforbund på befaring i Meråker og Steinkjer.

– Vi ønsker å starte touren i Sverige og være innom et par arrangørsteder i Trøndelag, sier Lunde.

Ideen er å starte i Østersund og fortsette i Åre, før turen går over grensa og avsluttes i Trondheim.

Men Norges Skiforbund har ennå ikke bestemt om en tour skal legges til både Meråker og Steinkjer, eller bare ett av stedene.

Vi har ennå ikke konkludert, sier Lunde.

Kompakt tour i Norden

Befaring Steinkjer skistadion

Befaring på Steinkjer skistadion mandag formiddag. Norges Skiforbund, skikretsen, ordfører og skiklubb er med på befaringa.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Forbundsdirektør i Svenska Skidförbundet Niklas Carlsson sier at et arrangement i Midt-Norden vil bli mer kompakt enn dagens Tour de ski.

– I den normale varianten må de aktive og lederne reise et antall hundre mil, mens vi innenfor en avstand på 40–50 mil kan ha et veldig kompakt og bra tour-opplegg, sier Carlsson til NRK.

– Steinkjer skistadion er et kompakt anlegg med alle muligheter. Det er veldig sentrumsnært. Dette vil bety veldig mye for Steinkjer, sier leder i Steinkjer skiklubb, Benthe Asp.

Tidligere langrennsløper og lærer ved Meråker videregående skole, Frode Estil, tror en svensk-norsk langrennstour kan bli spektakulært når grensa krysses i fjellterreng.

– Jeg håper det blir en realitet. Det kan bli veldig bra TV, sier Estil.

Flotte anlegg

Norges Skiforbund er fornøyd etter dagens befaring i Meråker og Steinkjer.

– Det er veldig spennende og gode alternativ, sier spesialrådgiver Øistein Lunde i Norges Skiforbund.

– Det er skikretsen og politikerne som skal avgjøre hvor en langrennstour i Norden skal arrangeres. Jeg skal lage et best mulig grunnlag for dem som skal bestemme, sier Lunde.

Steinkjer skistadion

En svensk-norsk tour kan bli lagt til Steinkjer skistadion. Mandag var Norges Skiforbund på befaring både i Steinkjer og i Meråker.

Foto: Tariq Alisubh/NRK