Hopp til innhold

Her herjer ekstremværet

Ekstremværet "Hilde" har kommet til Trøndelag og Helgeland. Uværet skaper store problemer for trafikken langs kysten.

Stormen traff lørdag kveld Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Helgeland med full kraft.

Meteorologene advarer mot ekstreme vindkast, enorme bølger og sterk storm opp mot 30 meter per sekund.

Vegvesenet melder om stengte veier og vanskelige forhold langs hele kysten i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag-fylkene og Nordland på grunn av værforholdene.

Flere veier stengt

Se under for oppdaterte veimeldinger fra Statens vegvesen for fylkene som er rammet av stormen:

Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Møre og Romsdal
Sogn og Fjordane

Trær sperrer veiene

Ekstremværet "Hilde" har skapt store problemer på veiene i Nord-Norge og Nord-Trøndelag.

E6 er stengt hele vegen fra fylkesgrensa til Nord-Trøndelag i sør til og med Korgfjelltunnelen i nord pga ekstremværet.

Statens vegvesen opplyser at det ikke er forsvarlig å kjøre strekningen, og at E6 vil være stengt helt til det lysner søndag morgen.

Veltede trær sperrer deler av veien flere steder:

I Trøndelag er E6 sperret av et tre deler av vegen nord for Snåsavatnet opp mot Snåsa rasteplass, ifølge flere tips. E6 er også stengt i sørgående retning ved Følling i Steinkjer.

På Fv 72 sperrer et tre hele vegen ved Vaterholmen i Verdal. Og i Namsos er Fv 769 helt sperret ved Helsøysundet bru.

I Overhalla er Fv 401 på sørsiden av Namsen og 434 på nordsiden delvis sperret. Fv 119 i Levanger skal også være helt sperret av et tre ved Gråmyra.

I tillegg er Fv 770 stengt på Nærøysundbrua i Nærøy pga uværet.

Store trafikkproblemer i Nord-Norge

Også i Nord-Norge gjør stormen det svært vanskelig å ferdes.

– Det er nesten ikke et eneste ferjesamband på hele helgelandskysten som går nå. Alt er lagt dødt.

Det forteller trafikkoperatør Jo André Karlberg hos Statens vegvesen i Mosjøen.

– Det er veldig mye trær som ligger overende, blant annet over veien på E6 mellom Mosjøen og Trøndelag. Noen steder er veien helt stengt, mens andre steder er det ett felt åpent.

Han legger til at mannskap er på vei for å rydde opp, men at de har en stor jobb foran seg.

– For hvert tre de fjerner så kommer det nye som faller over. Nå blåser det skikkelig, og her jeg sitter rister det i hele bygget og skjermene våre blinker imellom vindkastene, forteller Karlberg.

Statens vegvesen melder også at E6 over Saltfjellet i Nordland er stengt på grunn av uvær. Det gjelder også E12 over Umbukta.

Stopper Hurtigruten

Hurtigruten har måttet kansellere mange avganger denne helga på grunn av uværet langs kysten.

– Det har nesten aldri skjedd. Det er jo uvanlig at man får uvær som treffer hele kysten på en gang, sier kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten til NRK.

Hun forteller at de ikke har fått inn meldinger om noen problemer hos skipene i natt, men at de likevel har besluttet å holde skipene til kai til uværet er over.

En rekke innstilte ferjer

Så langt har stormen ført til store problemer for flere ferjestrekninger i Sør- og Nord-Trøndelag.

Lørdag kveld ble ferjestrekninga mellom Flakk og Rørvik innstilt grunnet den sterke vinden.

Fra før er også fergesambandene Hofles-Geisnes-Lund, Skei-Gutvik og Brekstad-Vallset er alle innstilt på grunn av værforholdene, ifølge NRK Trafikk.

Uværet har også ført til flere ras og, stengte veier i Trøndelag. På Fosenhalvøya er Fv 720 stengt mellom Olsøy i Rissa og Verrabotn i Verran på grunn av ras. Anbefalt omkjøring er om Leksvik og Vanvikan.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ras Fv 720 Rissa-Verrabotn

På fylkesvei 720 i Rissa i Sør-Trøndelag har vegen rast ut på grunn av uværet som herjer. Ingen mennesker ble skadd da veien forsvant. Fylkesveien er nå stengt.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

Ifølge Ruteopplysningen rammes båttrafikken i Nord-Norge kraftig av ekstremværet:

– Alle ferger på Sør-Helgeland er innstilt. Det er også hurtigbåten mellom Bodø og Sandnessjøen, melder Veronica Eriksen, ved Ruteopplysningen

Hurtigruteskipet MS Nordkapp skal etter planen gå fra Trondheim og direkte til Finnsnes i Troms ved midnatt. Avgangen har blitt utsatt med tolv timer, melder NRK Trafikk.

Flere ras i Sogn og Fjordane

I Sogn og Fjordane har store nedbørsmengder ført til at flere veier er stengt på grunn av flom, ras og rasfare.

En rekke veier har blitt stengt opp til flere ganger. Vegvesenet og entreprenører har sin fulle hyre med å få oversikt over rasomfanget og få startet oppryddingsarbeid.

I Nordfjord vil Rv 15 langs Hornindalsvatnet være stengt til over helgen etter at det gikk et ras ved Skredestranda i går. Anbefalt omkjøring er om Utvikfjellet og sambandet Anda-Lote. Eventuelt E39 Kvivsvegen.

Litt lenger øst er Riksvei 15 nå åpnet ved Hjelletunnelen på vestsiden av Strynefjellet. Veien var stengt på grunn av opprydningsarbeid etter ras.

I tillegg melder Fjord1 at ferjesambandet Måløy-Oldeide i Sogn og Fjordane er innstilt pga. sterk vind.

– Flytrafikken går som normalt

På Værnes i Trøndelag er ikke fungerende lufthavnsjef, Per Jarle Ingstad, bekymret for at stormen vil få store konsekvenser for flytrafikken til og fra flyplassen.

– Vinden kommer direkte fra vest. Det betyr at selv om det er sterk vind så er denne vindretningen den gunstigste for Værnes.

Per Jarle Ingstad

Fungerende lufthavnsjef på Værnes, Per Jarle Ingstad, tror flytrafikken til og fra flyplassen vil gå som normalt utover kvelden.

Foto: Avinor

– Det opp til hvert flyselskap å vurdere vinden og hva de gjør med tanke på vindstyrken og vindkastene. Vi har erfart tidligere at det skal veldig sterk vind til før flyene blir innstilt, sier Ingstad.

Han legger til at de er forberedt på at flytrafikken skal gå som normalt.

Kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud, forteller at det så langt ikke er meldt om forstyrrelser i flytrafikken i noen av fylkene som er rammet av ekstremværet.

– Det er ingen dramatikk å melde til nå. Men vi er i beredskap og har bemanning som melder hverandre om noe skulle skje. Vi følger alle rutiner og varslningssystemer. Det er heldigvis mindre trafikk på både de regionale og lokale flyplassene på en lørdag kveld. Sånn sett er det bra at det ikke er fredag eller torsdag, sier Ulverud.