Her henger årets julegran i Trondheim

Et 55 år gammelt tre fra Byåsen er årets julegran i Trondheim

Julegrana 2016 henger i lufta i ei kran

Årets juletre ble felt ytterst forsiktig for å ikke skade verken treet eller omgivelsene rundt. Derfor brukte kommunene ei kran for å forhindre at treet gikk i bakken.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Det er et veldig fint tre med kongler og alt. Så her får vi hele naturen inn på torget, sier skogforvalter Espen Skovhus Bråthen.

Han har akkurat hogd ned juletreet som skal pryde Torvet i Trondheim. Årets gran fant de på Sverresborg. Et tre Bråthen mener er usedvanlig pent.

– Det er grønt, fint og spenstig i baret. Det har heller ingen hull noen steder. Så dette er et kjempefint tre, sier han.

Espen Skovhus Bråthen kutter ned årets julegran

Skogforvalter Espen Skovhus Bråthen hadde sett seg ut dette treet for lenge siden til årets julegran i Trondheim. I dag fikk han endelig hogd det ned.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Plantet av morfar

Treet har stått i hagen til Randi Nygård. Hun tror det var hennes morfar som planta treet for over 50 år siden.

– Morfar planta en rekke av trærne på tomta her. Men nå har de blitt så svære at det var på tide å ta dette nå, sier Nygård.

Barnehagebarna som så på fellingen av treet telte årringene på stubben. De kom fram til at dette var et 55 år gammelt tre.

– Jeg tror skogsjefen har kjørt forbi her og sett seg ut dette treet. Det stod veldig beleilig til like ved veien. Så det var enkelt å komme til med biler og kran, sier hun.

Tennes søndag

Det store treet ble etter fellingen forsiktig løfta opp på en ventende tømmerbil. Der blir det pakket litt sammen, sånn at det ikke tar så stor plass under transporten ned til torget. Så vil det bli satt opp på plassen sin i løpet av torsdag ettermiddag.

Fredag kommer pynten på plass.

– Søndag kommer ordfører Rita Ottervik og holder sin tale. Så tenner vi treet, sier Bråthen.

Julegrana er lagt på en trømmbil for transport ned til Torvet i Trondheim

Årets julegran ble til slutt løfte på en ventende lastebil og kjørt ned til torget.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK