Kommunen kjøper nettbrett til alle elevene

Som den første kommunen i landet, delte Overhalla i dag ut nettbrett til hver eneste elev. Det er investert 2,5 millioner kroner i den digitale satsinga.

Per Johan Blikeng Hunn skole

Per Johan Blikeng er rektor ved Hunn skole i Overhalla. I dag fikk alle elevene i kommunen sitt eget nettbrett.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Med dette ønsker vi bedre læring. Vi håper barna kan få uttrykke seg på ulike måter. Den som er glad i å skrive kan får gjøre det, mens den som liker visuelle bilder og lignende, kan bruke nettbrettet til dette, sier rektor ved Hunn skole, Per Johan Bilkeng.

Rektoren understreker at det viktigste er at elevene skal få vise sin ulike kompetanse.

– Mange av disse elevene kan starte i arbeidslivet med jobber som vi per i dag ikke har. Her må vi være med på utviklinga, og da er dette et godt verktøy, sier han til NRK.

Første kommune i landet

Ifølge rektor Bilkeng, så er Overhalla kommune den aller første i landet som kjøper inn nettbrett til hver eneste elev.

– Jeg tror dette vil spre seg. Vi er tidlig ute, og det er jeg glad for. Nå skal mange kommuner bytte ut de gamle datamaskinene, og da vil kanskje mange heller velge nettbrettene, sier Bilkeng.

Overhalla kommune har investert 2,5 millioner kroner for at alle de 514 elevene skal få komme på nett. Dette er framtida, mener oppvekstsjef Dagfinn Johansen.

– For noen vil dette også være en sosial utjevning. Ikke alle har råd til nettbrett hjemme. Vi ønsker en dreining mot bruken også i selve undervisninga, sier Johansen.

Og nyheten ble godt mottatt blant elevene i Overhalla.

– Jeg har faktisk akkurat kjøpt meg mitt eget, men det hjemme kan jeg bruke til spill og slike ting. Nettbrettet på skolen skal jeg kun bruke til skolearbeid, sier en av elevene ved Hunn skole.

Men ikke alle er overbevist om at dette er riktig å ha på en skole.

Ikke alle er enige

Språkprofessor Sylfest Lomheim mener det er en farlig trend med nettbrett i skolen. Han frykter at kvalitetsskolen står i fare.

– Jeg vil ikke si at nettbrett i skolen bør være forbudt. Spørsmålet er hvordan elevene bør bruke nettbrettene, sier Lomheim.

Lomheim mener på sin side at man ikke må undervurdere eller utdatere penn og papir.

– Begrepet er ikke brukt så mye i Norge enda, men i utlandet snakker de om «digital Alzheimers», sier Lomheim.

Han omtaler forskning som viser at man får dårligere minne og hukommelse av å bruke teknologien til å huske ting i hverdagen.

Skolejente med nettbrett

Håpet er at nettbrettene skal føre til at elevene bedre får vise sin kompetanse.

Foto: Lev Dolgachov / Colourbox