Hopp til innhold

Her graves jernaldersverdet frem

Jernaldersverdet som ble funnet i Skaun ble i dag gravd fram av arkeologer.

fra sjelne skatter under vann til eldre funn i jorda, du husker kanskje Midtnytt fortalte om et Jernaldersverdet som ble funnet nylig? I dag rykker akrelogen inn i Skaun, og der fant de enda en overraskelse 
Jernaldersverdet som ble funnet i Skaun ble gravd fram av arkeologer i dag. Sverdet er rundt 1100 år gammelt og stammer fra vikingtida. Men området skjuler flere skatter.

Jernaldersverdet som ble funnet i Skaun ble gravd fram i dag.

Magnus Meistad

Hobbyarkeolog Magnus Meistad fant jernaldersverdet.

Foto: Tone Iversen / NRK

Jernaldersverdet fant hobbyarkeolog Magnus Meistad i august, men det var først tirsdag funnet ble kjent i media. Han fant også en gammel øks.

– Jeg søkte etter mynt og så ble det et kraftig utslag. Jeg gravde ned og så noe som lignet på gammel traktorredskap. Jeg gravde mer for å se hva det kunne være, kom fram til et skaft og da så jeg at det var et sverd, sier Magnus Meistad til NRK.

Trolig fra yngre jernalder

Feltleder Ragnar Vennatrø ved Vitenskapsmuseet/NTNU mener sverdet kan være fra tiden omkring yngre jernalder. Han sier tingene trolig har tilhørt en person med makt.

– Både sverdet og øksa er prestisjeting. Og antakelig er det noen som har hatt litt makt og litt innflytelse som har fått med seg dette i en grav, vi regner med at dette er en gravkontekst.

Når gjenstandene blir tatt opp i morgen skal de fraktes til Vitenskapsmuseet i Trondheim. Vennatrø sa tirsdag at funnet skal stilles ut, men først må det konserveres og forskes på.

Magnus Meistad har funnet det som trolig er et sverd fra jernalderen.


Siste fra Trøndelag