NRK Meny
Normal

Her gikk absolutt alle i borgertoget

Ingen barn møtte opp da Bjørn Ove Finseth fra Leksvik og hans tre kolleger på Hopen ved Svalbard skulle feire 17. mai. Tog ble det likevel.

Ragnar Sønstebø, Haftor Lervik, Bjørn Ove Finseth og Tom Erik Glomsrud var 17. mai-toget på Hopen

FIRE I TOGET: Ragnar Sønstebø, Haftor Lervik, Bjørn Ove Finseth og Tom Erik Glomsrud utgjorde 17. mai-toget på Hopen, som gikk i Havnegata foran bygningen til Hopen meteorologiske stasjon.

Foto: Bjørn Ove Finseth

– 100 prosent oppslutning om borgertoget og bra vær gjorde feiringen minneverdig, skriver Finseth i en e-post til NRK.

Leksvik-mannen er på et halvårlig opphold på Hopen meteorologiske stasjon.

Øya Hopen er en del av Svalbard og ligger 215 kilometer øst for sydspissen av Spitsbergen.

Den meteorologiske stasjonen regnes som «den ordentlige ishavsstasjonen», driftes av bare fire personer og er Meteorologisk institutts minste.

Barnetoget avlyst, fikk pølser likevel

– Barnetoget ble avlyst i år på grunn av at ingen barn møtte opp, skriver Finseth noe spøkefullt på den meteoroglogiske stasjonens blogg.

De fire som drifter stasjonen klarte likevel å få en trivelig feiring:

– Dagen startet med flaggheising og champagnefrokost. Nasjonalsangen ble spilt da flagget var oppe på toppen av flaggstanga og vaiet i vinden, skriver Finseth.

(Saken fortsetter under bildet)

Bjørn Ove Finseth, Ragnar Sønstebø, Tom Erik Glomsrud og Haftor Lervik feiret 17. mai på Hopen

FLAGGET TIL TOPPS: Fire personer drifiter den meteorologiske stasjonen på Hopen. Alle deltok i feiringen i dag, som startet med flaggheising, f.v. Bjørn Ove Finseth, Ragnar Sønstebø, Tom Erik Glomsrud og Haftor Lervik feiret 17. mai på Hopen.

Foto: Bjørn Ove Finseth

– Nasjonalsangen og Norge i rødt, hvitt og blått ble spilt under marsjeringen og litt etterpå ble det servert pølser og is. Litt senere på dagen ble napoleonskake fortært, fortsetter Hopen-beboeren.

Godt vær og treretter

Det ble en flott start på feiringen av grunnlovsdagen:

– Isen har trukket seg tilbake og var forsvunnet fra horisonten, sola skinte innimellom ett lett skylag, det var lite vind og en varmegrad, ifølge Finseth.

Festlighetene fortsatte utover kvelden:

– På kvelden ble det tilberedt og servert en treretters middag som falt i smak for alle og enhver. Til og med de fire faste firbente beboerne på øya fikk en ekstra godbit til middag denne dagen, noe de tydelig satte stor pris på, skriver Finseth.

Gammel drøm

Finseth jobber vanligvis som lærer ved Leksvik videregående skole, og har tidligere vært et halvår på Hopen tidligere. Det ga mersmak:

– Den karrige naturen, det store, ensomme havet, stillheten, det spesielle lyset som er her, dyre- og fuglelivet og kameratskapet med de tre andre, gjorde noe med meg som satte varige spor, sa han til NRK i desember.

  • Følg bloggen til ishavsstasjonen på Hopen her.
Ishavsstasjonen på hopen

BOR HER: Her på ishavsstasjonen på Hopen utenfor Svalbard bor og jobber Bjørn Ove Finseth sammen med tre andre dette halvåret.

Foto: Bjørn Ove Finseth

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.