Normal

Her flyr kjempen over Namsos

Det legendariske amerikanske bombeflyet B-52 fløy over Namsos tirsdag. Flyet er i Trøndelag som en del av militærøvelsen Cold Response.

B-52 bombefly fløy over Namsos i dag.

Bombeflyet B-52 fløy over Namsos tirsdag, fulgt av flere jagerfly.

Mange skuelystne hadde møtt fram for å se kjempeflyet som ble fulgt av to F16-fly og et overvåkingsfly da det fløy inn fra vest over Namsos ca. klokka 12.20 tirsdag.

B-52 er kanskje tidenes mest omtalte og kjente bombefly. De siste flyene ble produsert i 1962, men de er fortsatt i virksomhet. Flyene kan frakte nærmere 32 tonn med bomber og missiler, og vingespennet er på 56,4 meter.

Over Namsos

B-52 er et av de eldste militære bombefly i verden som fortsatt er i aktiv tjeneste, og tirsdag fikk militære ledere fra alle landene som deltar i Cold Response se flyet over Namsos.

Ifølge Air Force Times er bombeflyet som flyr over Namsos stasjonert ved Barksdale Air Force Base i Louisiana og opereres fra en flybase i Spania.

B-52

B-52 har vært en del av det amerikanske flyvåpenet siden 1955.

Foto: STAFF SGT. BENJAMIN SUTTON / Afp

B-52 har en svært stor rekkevidde og kan fly langt uten å etterfylle drivstoff. Det er fremdeles 85 fly i tjeneste i det amerikanske flyvåpenet. Ifølge militære kilder er det ventet at flyene vil være i aktiv tjeneste fram til 2050.

2. til 9. mars

Militærøvelsen Cold Response er den største øvelsen i Norge i år, og foregår i hovedsak i Trøndelag. Siden midten av februar har det foregått forberedelser til selve øvelsen som foregår fra 2. til 9. mars.

– Ved å øve sammen med våre allierte på en realistisk måte under krevende vinterforhold blir vi bedre rustet til å delta i operasjoner både i våre nærområder og i andre land, sier sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, Rune Jakobsen.

Flyspottere på plass

Kjell Tore Leinhardt

Flyentusiast Kjell Thore Leinhardt fra Stjørdal er på plass i Namsos for å se bombeflyet B-52.

Foto: Solvår Flatås/NRK

Og flyentusiaster fra flere steder tok turen til Namsos i dag for å se B-52-flyet over byen.

– Ja, dette er stort for oss. Vi er en gjeng flyspottere fra Stjørdal som har tatt turen hit i dag. B-52 har vi aldri sett før, og det er stort, gammelt og nostalgisk. Dette var helmaks, og litt av et høydepunkt, sier Kjell Thore Leinhardt til NRK.

Og flyspotterne fikk full valuta for pengene da det store bombeflyet fløy inn over byen med flere jagerfly rundt seg.

B-52 over Namsos

B-52-flyet kom inn over Namsos fra vest.

Foto: Eivind Aabakken/NRK