NRK Meny

Her feirer de sammenslåingen med bartekake

Nå er veien klar for å slå sammen de to trøndelagsfylkene. Ingen ser lenger noen hinder i veien å slå sammen fylkene.

Stortinget skal behandle saken før sommerferien, men kommunal- og moderniseringsminister Sanner føler seg såpass trygg at han allerede i dag inviterer til en feiring av sammenslåingen på sitt kontor, klokken 14.30.

Feiret dagens proposisjon om fylkessammenslåing med kake på statsrådens kontor.

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Klokka 10 la Jan Tore Sanner frem proposisjon for Kongen i statsråd med forslag om å slå sammen Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylke.

Stortinget skal behandle saken før sommerferien, men kommunal- og moderniseringsminister Sanner følte seg såpass trygg at han allerede i dag inviterte til feiring av sammenslåingen på sitt kontor.

– Trøndelag går først. Det å sette seg i førersetet og ta lokalt lederskap gjør at man får det som man vil, sa Sanner til gjestene.

Du kan se feiringen i vinduet over.

– Formalitet

Med på feiringen var blant annet fylkesordførerne Pål Sæther Eiden og Tore O. Sandvik.

– Nå begynner vi å stake ut veien og det blir en spennende vei. Jeg håper mange vil se på dette med glede, sa fylkesordfører Tore Sæther Eiden.

Støtten til sammenslåingen har vært størst i Sør-Trøndelag, mens i nord har det vært mer skepsis. Sandvik det nå likevel jobbes konstruktivt mot sammenslåingen.

– Nå er det ingenting som kan stoppe samlingsprosessen. Det kommer til å være noen hverdager også. Det blir ikke bare fest, men også noen kamper framover. Men formalvedtakene kommer til å gå igjennom og vi samles til fellesnemd 22. juni, sier Sandvik.

– Historisk

Det var onsdag 27. april at fylkestingene i Sør- og Nord-Trøndelag sa ja til sammenslåing av de to fylkene.

– Dette har jeg jobba med i 14 år, så for meg er dette en historisk dag, sa Jan Tore Sanner til NRK da.

Skulle forslaget bli vedtatt i Stortinget, vil fylkene bli offisielt slått sammen fra 1. januar 2018. Det nye fylket vil bli det nest største i Norge.

Video fra Trøndelag

De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.
Interessen for å være med på dugnad i fjellet har eksplodert. Turistforeningen har venteliste på nesten alle dugnader.