NRK Meny
Normal

Her faller poplene på Stiklestad

Onsdag fjernes poplene på Olavshaugen på Stiklestad - både av sikkerhetshensyn og for å styrke formidlingen av minnestedet.

Popler felles på Olavshaugen

Ved å fjerne trærne på Olavshaugen vil monumentet over Olav den Hellige komme bedre frem.

Det er 14 år igjen til 1000-årsjubileet for slaget på Stiklestad. Ifølge tradisjonen ble Olav Haraldssons lik gjemt på Olavshaugen natten etter slaget på Stiklestad, og det har trolig stått et minnesmerke på haugen siden middelalderen.

– Dagens støtte, som ble reist i 1807, står derfor som representant for den lange og sammensatte historien til et av Norges eldste og viktigste minnesteder, uttaler Ingegerd Eggen i Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK).

Vil synliggjøre minnesmerket

Trefelling Stiklestad

Poplene som nå fjernes på Olavshaugen ser solide ut, men er gamle og syke.

Foto: Solvår Flatås / NRK

Men de gamle poplene som står på haugen blir nå altså fjernet.

– Trærne på haugen er gamle og syke og et økende omfang av store, brukne grener har gjort det åpenbart at man av sikkerhetshensyn må handle raskt.

Et annet viktig hensyn er hvordan Olavshaugen fremstår i kulturlandskapet. Historiske illustrasjoner viser at haugen har hatt minnesmerket som et naturlig blikkfang, men dette har til i dag blitt overskygget av de høye trærne.

– Å fjerne poplene er derfor også viktig for å styrke formidlingen av Olavshaugens historie som symbol- og minnested, skriver SNK.

Både støtten og haugen den står på eies av Fortidsminneforeningen.

LES: Nazibautaen på Stiklestad forblir i jorda

Kong Olav den helliges død

Olav den Hellige døde i slaget på Stiklestad i 1030, og sagnet sier at liket ble gjemt på Olavshaugen natten etter.

Foto: Peter Nicolai Arbo (1831–1892) / Wikimedia Commons