Her er trønderstua fra Oppdal på plass i Disneyworld

Nå er Detlistua fra Oppdalstunet på Sverresborg folkemuseum blitt en del av «Frost-Elsas» Disneyunivers.

Oppdalstunet

DISNEYWORLD: Kopien av Detlistua fra Oppdal skal forestille Frost-karakterenes sommerslott.

Foto: Nicole Ziobro

– Nå står det der og er tilgjengelig for publikum. Dette er veldig artig og vi er så stolte, sier direktør ved Sverresborg folkemuseum, Torunn Herje.

En kopi av huset fra 1817 på Sverresborg folkemuseum i Trondheim har blitt en del av et landskap fra den populære Disneyfilmen «Frost» i Disneyworld i Florida. Selve borgen på Sverresborg ser også ut til å ta del i landskapet.

– Et kvalitetsstempel

Torunn Herje, direktør for Sverresborg Trøndelag folkemuseum

STOLT: Direktør ved Sverresborg folkemuseum, Torunn Herje, synes det er veldig artig at en kopi av Detlistua fra Oppdal står i Disneyland i Florida.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Detlistua ble bygget i 1817 og gjenreist på Sverresborg i 1924. Huset ble bygget av Ole Halvorsen som kårstue til seg selv og kona. Inngangsportalen på Detlistua er typisk for Oppdal. I Disneyworld skal huset nå forestille sommerslottet til Frost-karakterene, «Anna» og «Elsa».

– Når Disney drar til Norge for å finne norsk god byggeskikk og havner hos oss på Oppdalstunet så er det et kvalitetsstempel, sier Herje Til NRK.

Sverresborg ble ikke informert

Sverresborg har ikke vært med i planleggingen av det nye landskapet i Disneys opplevelsespark. De visste ikke engang at Disney hadde vært der for å finne et bygg som de kunne bruke i filmlandskapet.

– De fant ut av dette helt selv, gjorde research og kom til oss for å se på Oppdalstunet som de åpenbart syntes at passet inn i deres univers. Det er jo det vakreste bygget vi har, forteller museumsdirektøren.

Også inventaret i bygget på Oppdalstunet er kopiert og er kanskje å finne slik som det står i originalen.

– Vi vet jo ikke om de har gjort det helt likt, men i sommer hadde vi besøk av to håndverkere fra Disney. De skulle produsere inventar og vi vet at de lagde kopier av noen hjørneskap som står inne i Detlistua, forteller Herje.

Oppdalstunet

ORIGINALEN: Slik ligger det originale bygget fra 1817 på Oppdalstunet på Sverresborg museum i Trondheim.

Foto: Dino Makridis / Sverresborg folkemuseum

Mystisk dør

Sverresborg Trøndelag Folkemuseum er bygd opp rundt ruinene av kong Sverres borg, landets første steinborg, reist av en av middelalderens største konger. Også borgruinene har Disney hentet med seg fra Trondheim og gjenbygget i Florida.

– Jeg ser at de har lagd en åpning i borgen som jeg er veldig spent på. Jeg lurer fælt på hva som skjuler seg bak der, sier museumsdirektøren.