NRK Meny
Normal

Her er inntektsforskjellene svært små

Trondheim er en av få storbyer i Norge hvor inntektsforskjellene er små og forskjellen mellom fattig og rik er liten.

Trondheim sentrum

Ifølge Statistisk sentralbyrå har rundt to prosent av Trondheims innbyggere en formue på over to millioner kroner. Bergen, Oslo og Stavanger er andelen over 2,5 prosent

Foto: Håvard Zeiner / NRK

Av de fire største byene, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo er det minst inntektsforskjeller i Trondheim.

Privatøkonom i Sparebanken Midt-Norge Endre Jo Reite tror dette skyldes flere ting.

– I Trondheim er det veldig høy sysselsetting i varehandel og i offentlig sektor. Trondheim er også en forsker- og sykehusby, noe som gjør at inntektene er jevnt fordelt, sier Reite.

Større forskjeller mellom fattig og rik

Endre Jo Reite

Endre Jo Reite er privatøkonom i Sparebanken Midt Norge.

Foto: Sparebanken SMN

I de andre storbyene er det større sprik mellom fattig og rik.

– Forskjellene er mye større i Oslo. Der finnes fattigdom og rikdom med kun noen få kilometers avstand. For eksempel har en barnebursdag på østkanten og vestkanten, helt forskjellige gavebeløp., sier Reite.

Han peker også på at Stavanger-regionen har oljen. Det gir større forskjeller

– Trondheim er spesiell

Ifølge Statistisk sentralbyrå har rundt to prosent av Trondheims innbyggere en formue på over to millioner kroner. Bergen, Oslo og Stavanger er andelen over 2,5 prosent.

Stavanger

Stavanger har hatt fremvekst som rikingby de siste årene. Mye av dette skyldes olje

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Det er spesielt at Trondheim ikke har en sektor som trekker inntektene opp eller ned. Det er for eksempel veldig få som jobber i oljenæringen i Trondheim, sier Reite.

– Forskjellene har vært ganske konstante over tid. Det eneste som er spesielt, er at Stavanger har hatt fremvekst som en rikingby de siste ti årene. Forskjellene mellom Oslo og Trondheim har vært der hele tiden, sier Reite.

– Likhet gir et godt grunnlag

Store inntektsforskjeller kan virke hemmende på samfunnsutviklingen. Reite mener Trondheim har et fortrinn foran de tre andre storbyene.

– Små forskjeller er en bra ting og likhet gir et godt grunnlag. Ved veldig store forskjeller er det flere som utelukkes eller faller imellom, sier Reite.

– Ulempe hvis man skal starte noe nytt

En av ulempene ved å små forskjeller i inntektsgrunnlaget er at det kan hindre oppblomstringen av nye bedrifter.

– En av de utfordringene i Trondheim er de mangler et mangfold av handelsfamilier, som for eksempel Bergen har. Det er en ulempe hvis man skal starte noe nytt, sier Reite.