Her er det totalforbud mot pinsebål

Pinse betyr bålbrenning for mange. Men det er ikke alle steder det er lov. Og nå er det stor skogbrannfare i Trøndelag.

Bål i fjæra

Tenk deg om før du tenner opp et bål i pinsehelga. I Rennebu og Oppdal er det totalforbud mot bål og engangsgriller utendørs. Nå er brannfaren stor i Trøndelag.

Foto: Knut Valberg

– Det er totalforbud mot bål i Oppdal og Rennebu, der skogbrannfaren er størst. Det betyr også at det er totalforbud mot bruk av engangsgriller utendørs, sier brann- og redningsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

I Trondheim og resten av landet gjelder det generelle bålforbudet, som er i skogmark.

Meld i fra om bålbrenning

St.Hansbål på Sverresborg med kongefamilien som gjester.

Bålfyring i skogmark er ikke lov. Dette forbudet gjelder for hele landet. Bildet er fra Sverresborg i 2011 der kongeparet kom for å feire St.Hans.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Det er altså lov til å fyre et pinsebål i fjæra, men da er det lurt å si i fra til ditt lokale brannvesen først. Også i Nord-Trøndelag er brannfaren stor.

– Det er veldig tørt og det har kommet lite nedbør, men vi har ikke noe forbud mot å tenne pinsebål, sier konstituert brannsjef i Innherred samkommune, Terje Rennan.

Han forteller at det allerede er noen som har meldt i fra om at de skal tenne pinsebål.

– Vi ønsker at folk melder fra til oss. Så kan vi gi informasjonen videre til alarmsentralen, slik at de er oppmerksom på hvor det fyres, sier Rennan.

Vinden avgjør.

Selv om det er lov til å tenne bål i fjæra, kan det være uforsvarlig dersom vinden er for sterk. Brannsjefene ber om at folk bruker sunn fornuft.

– Det er ulovlig å fyre bål i skogen, men et pinsebål i fjæra er lov. Når det er sagt er det viktig å utvise aktsomhet, for sterk vind kan gjøre det uansvarlig å fyre opp et bål i fjæra, sier Mæhlumsveen.

Ikke ekstra beredskap

Verken brannvesenet i Sør- eller Nord-Trøndelag har ekstra beredskap i pinsa.

– Vi mener at den beredskapen vi har er god nok. Skogbrannhelikoptrene har økt beredskap, Sivilforsvaret har flytta en del materiell opp til vår region og den generelle beredskapen vi har i våre kommuner er god nok til å handtere forholdene slik de er i dag, sier Mæhlumsveen.

Bål i fjæra

Vindretningen og styrken avgjør om det er fornuftig å tenne bål i fjæra eller ikke. Men i Oppdal og Rennebu er det totalforbud nå på grunn av skogbrannfare.

Foto: Rigmor Teigås Måsøval