NRK Meny
Normal

Her er det påkjørt 19 elg på en måned

Siden midten av desember er 19 elg påkjørt av toget i en og samme kommune.

Elgpåkjørsel i Namsskogan

Dette er ett av dyrene som har mistet livet som følge av togpåkjørsel i Namsskogan kommune.

Foto: Jarle Fløan

Blodige jernbanespor i Namsskogan

Bildet viser blodige jernbanespor i namsskogan kommune.

Foto: Jarle Fløan

Det er for tiden ganske store mengder med snø i Namsskogan kommune i Nord-Trøndelag. Gjennom den omtrent seks mil lange kommunen går Nordlandsbanen, og jo mer snø det er, jo flere elgpåkjørsler opplever de.

– Før helga ble fire dyr påkjørt innen få timer på strekningen. Siden 15. desember har 19 dyr måtte bøte med livet på toglinja, og nesten 50 prosent av disse var elgkuer, sier daglig leder i Namsskogan fjellstyre, Jarle Fløan.

Han synes det er veldig trist at dette skjer.

– Vi er ganske vant til mange påkjørsler, men det har vært veldig mange på kort tid, og det er synd, sier Fløan til NRK.no.

– Et vanlig problem

Asle Nordbotten er strekningsleder for Trønder-Røros- og Meråkerbanen i NSB. Han sier dette er et problem de er kjent med, og at antall påkjørsler varierer veldig.

– Namsskogan er kanskje en av de kommunene i landet hvor det er mest elg. Dette gjelder hele Namdalen. Her kjører toget i et terreng hvor elgen trives godt, og med store mengder snø, går elgen heller på jernbanelinja enn i djupsnøen, sier han.

Nordbotten sier de gjerne skulle hatt bedre tiltak, men at det noen ganger er veldig vanskelig.

– Vi har et intern varslingssystem, og når dette fungerer går det greit. Men elgen går jo der han går, så det er vanskelig å forutse. Men selv om Namsskogan kommune opplever mange påkjørsler, så er de likevel flinke til å forebygge, sier Nordbotten.

2,5 tonn med elg

Mandag morgen kom nok en melding om viltpåkjørsel på trønderske veier. Denne gangen var det ikke på jernbanelinja, men på E6 i Levanger.

Nordbotten sier det er ubehagelig for dem som kjører på dyra.

– Våre lokførere synes selvfølgelig at det er trasig å kjøre på dyr. Får vi varsel om at en elg er sett i området, så senker vi farten, sier han.

Jarle Fløan i Namsskogan fjellstyre fører statistikk over alle påkjørslene.

– På en drøy måned så har 2,5 tonn med elg dødd som følge av viltpåkjørsler her i kommunen. Det er mye, sier han.

Video fra Trøndelag

Sammen med bestefar og Tynset-torader´n