Her er det forbudt å bade

Oppblomstring av giftige blågrønne alger har ført til fiskedød og forbud mot all bruk av innsjøen.

Rovatnet

BADEIDYLL ER STENGT: All bruk av innsjøen Rovatnet er forbudt på grunn av funn av grågrønne alger, som kan være giftige.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

Innsjøen Rovatnet ved Kyrksæterøra i Hemne er et yndet og populært badested om sommeren. Men selv om det har vært en varmeperiode i Norge har det ikke vært lov å bade i innsjøen de siste dagene.

Varmt vær kan føre til oppblomstring av giftige blågrønnalger. Nå er algen påvist for første gang i Rovatnet.

Advarer mot å bruke vatnet

Det satt opp skilt om at det er forbudt å bruke innsjøen på grunn av mulige farlige alger.

– Det er funnet spor av toksiner, men veldige små konsentrasjoner av giften, sier miljørådgiver Martin Georg Hanssen i Hemne kommune.

I Norge er det ikke kjent at mennesker har blitt forgiftet av vann med toksinproduserende cyanobakterier, men husdyr er døde etter å ha drukket slikt vann, ifølge Folkehelseinstituttet.

 Algeoppblomstringen har ført til fiskedød, og frykt for liv og helse. Så her har ingen kunnet bade under varmebølgen:

20 døde laks

Det er funnet 20 døde laks i elva Søo som har utløp fra Rovatnet og som renner gjennom tettstedet og kommunesentret Kyrksæterøra og ut i Hemnefjorden.

– Skaden kan være mye større. Vi vet ikke hvor mange laks som har dradt fra elva til sjøen. Ikke minst smolt. Og hva som skjer med rogn er vanskelig å vite, sier Ole Even Gjenstø, leder i Hemne jeger- og fiskerforening.

Birgitt Volden Snekvik

NYE PRØVER: Smittevernlege Birgitte Volden Snekvik i Hemne sier nye prøver vil vise om vatnet kan friskmeldes.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

Nye prøver i dag

Det var sist søndag det ble oppdaget at Rovatnet var både grumsete og gult. Vannprøver ble sendt til Norsk institutt for vannforskning, NIVA, og det ble påvist blågrønne alger onsdag.

I dag er det tatt nye vannprøver. Rovatnet er ikke så grumsete som det var for noen dager siden.

– Hvis disse prøvene er fine og ikke viser toksiner må vi vurdere om vannet skal frikjennes, sier Birgitte Volden Snekvik, smittevernlege i Hemne kommune.

Årsaken til algeveksten i Rovatnet at regnvær førte gjødsel fra jordbruket ned mot innsjøen og at det etterpå ble en varmeperiode.