Normal

Her er Årets Naturfoto 2014

Heldigvis hadde hobbyfotograf Linda Bjørgan med seg kamera da hun plutselig ramlet over den dramatiske kampen mellom måken og minken.

Årets naturfoto 2014 i Norge

Fotokonkurransen «NM i Naturfoto - Fotojakta» har kåret dette bildet til «Årets Naturfoto i Norge i 2014».

Foto: Linda Bjørgan

Hobbyfotograf Linda Bjørgan fra Trondheim var på jakt etter gode landskapsbilder fra kystkulturen i Lofoten, da hun kom over en spesiell hendelse nedenfor kaia i Nusfjord.

Jeg er hobbyfotograf og litt lamslått over at mitt bilde nådde så høyt.

Linda Bjørgan
Linda Bjørgan

– Det unike med vinnerbildet er først og fremst den sjeldne opplevelsen det formidler. Situasjonen er dramatisk, men sånn en naturen, sier Linda Bjørgan, som til daglig jobber i NRK i Trondheim.

Foto: Privat
Asle Hjellbrekke

– Vi har aldri sett maken til bilde, sier juryformann Asle Hjellbrekke.

Foto: Privat
Stjerner fra begge verdener. 2. plass i fotokonkurranse

Bildet «Stjerner fra begge verdener» kom på 2. plass. Bildet er tatt av Audun Rikardsen i Tromsø.

Foto: Audun Rikardsen

Plutselig bykset en mink ut fra ei steinfylling under kaia og angrep måken som nettopp hadde landet på sjøen.

– Denne gangen var jeg på rett plass til rett tid, sier Bjørgan.

Dramatisk kamp

– Minken tok nakkegrep og dro måken med seg. Først forsøkte den å få måken med seg inn i fyllinga, men måken kjempet heroisk imot, sier Bjørgan.

Bjørgan forteller at da minken slapp taket litt for å skifte grep, prøvde måken å komme seg unna.

– Minken tok nytt nakkegrep og holdt hodet til måken under vann. Måken ga fortsatt ikke opp og forsøkte å stikke av mens blodet rant, men minken hoppet opp på ryggen til måken og holdt et solid grep. Til slutt forsvant begge langt under kaia og dukket ikke opp igjen.

– Vi har aldri sett maken

Bjørgan rakk å ta flere flotte bilder av dramatikken i vannoverflaten, og sendte inn to av dem til fotokonkurransen «NM i Naturfoto – Fotojakta» som har blitt arrangert i hele 38 år.

Her konkurreres det i to klasser samtidig. Årets Naturbilde (beste bildet gjennom året) og NM i Naturfoto (poeng sammenlagt for alle månedene).

Bjørgan vant Årets Naturfoto og Bernt Østhus fra Trøndelag fikk flest poeng på 50 innsendte bilder og ble Norgesmester i Naturfoto.

Juryen består av seks medlemmer. Juryformann Asle Hjellbrekke sier bildet Bjørgan har tatt er helt unikt.

– Vi har aldri sett maken til bilde noen gang. En mink som biter seg fast i en måke som er i live. Vi ser blod og et sterkt øye på fuglen. Bildet dokumenterer naturens gang. Det frarøver på en måte naturen noen av dens hemmeligheter, sier Hjellbrekke.

Bjørgan og Østhus vinner hver sin to ukers fototur til Alaska og Denali nasjonalpark arrangert av Atira Jakt- og Fiskereiser, til en verdi på rundt 35.000 kroner.

– Jeg er litt lamslått

Over 2000 bilder ble i løpet av året sendt inn i konkurransen, og 93 av disse har blitt kåret til gullbilder. Blant disse bildene var bildet av minken og måken aller best.

– Det er utrolig artig at bildet mitt gikk av med seieren. Det er utrolig mange flinke og profesjonelle naturfotografer som deltar i konkurransen. Naturfotografer bruker mye tid, venter lenge og ofte forgjeves på øyeblikkene som gir blinkskudd. Det er utrolig høyt nivå på de andre fotografene som er med i konkurransen.

Vinnerbildet er ett i en serie på seks bilder som viser måkens kamp mot minken.

– Dette er selvsagt kjempegøy og inspirerende. Jeg er mye ute med fotoapparatet og trives i naturen. Da dukker det selvsagt også opp situasjoner som dette, sier Bjørgan.