Her blokkerer bøndene utkjøring av varer til butikkene

Flere steder i landet sperrer bøndene for matvarekjedenes grossistlager. I Trondheim har bøndene stilt seg opp ved Coop, Asko og Remas lagre.

Bønder blokkerer ved Coop i Trondheim

Mange bønder har i morgentimene møtt opp ved lageret til Coop i Trondheim for å sørge for at varer ikke blir kjørt ut til butikkene.

Foto: Jon Gisle Vikan

Bøndenes aksjon starta klokka 06.00 fredag morgen. 26 lager over hele landet blir fysisk sperret av bøndene, slik at matvarer ikke blir kjørt ut til butikkene. Årsaken er at de vil markere sin misnøye med jordbruksforhandlingene.

I Trøndelag blokkeres lagrene til Coop, Asko og Rema i Trondheim.

– Må vise muskler

Kari Åker, leder i Sør-Trøndelag bondelag, har stilt seg opp ved lageret til Rema på Heimdal i Trondheim.

– Vi vil blokkere utkjøringa av varer i dag fordi vi ikke kan godta det tilbudet vi har fått. Da må vi vise litt muskler, sier Åker til NRK.

Fredag morgen klokka 6 er det tre traktorer og rundt 20 personer som blokkerer utkjøringa av varer fra Remas lager på Heimdal.

Åker opplyser at bøndene kommer til å blokkere utkjøring av varer fra grossistlagrene utover dagen.

– Vi står her inntil vi får beskjed om noe annet. Vi føler at vi har god sympati, jeg tror vi har forståelse fra folk. Det er i hvert fall ingen sure miner her, forteller hun.

Bondeblokkade

Leder i Sør-Trøndelag bondelag, Kari Åker, og flere bønder sørger for at ingen lastebiler med matvarer til butikkene slipper forbi blokaden ved Remas lager på Heimdal.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Politiet stoppet aksjon på Østlandet

I Follo i Akershus har bøndene blokkert for hovedlageret til Asko.

Etter flere meldinger om at de hindret vanlige trafikanter, har politiet i Øst politidistrikt bedt bøndene avbryte aksjonen.

I Trondheim har politiet foreløpig ikke tenkt å involvere seg.

– Vi har fått et par telefoner på morgenkvisten, men slik vi har vurdert det nå, så har vi ikke sendt ut noen patrulje, sier operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Anlaug Oseid.

En milliard skiller partene

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) uttalte tirsdag at han var overrasket over at jordbruksorganisasjonen sa nei til en avtale som ville gitt bøndene en bedre inntektsøkning enn andre grupper.

– Statens tilbud med en ramme på 410 millioner kroner legger til rette for en inntektsvekst i jordbruket på 2,25 prosent fra 2017 til 2018. Det gir for eksempel inntektsmuligheter på cirka 569.000 kroner for et gårdsbruk med 15 kyr, sa Dale.

Statens første tilbud var 410 millioner kroner. Det skiller én milliard kroner mellom statens tilbud og bøndenes krav. Bondeorganisasjonene at inntektene øker og at oppgjøret gir et vesentlig løft for små og mellomstore bruk.

Siste fra Trøndelag

Midtnytt onsdag med Elisabeth Strand Mølster

Midtnytt onsdag med Elisabeth Strand Mølster