Hopp til innhold

Her blir Adam (24) den første til å klatre verdens hardeste rute

I fire år har han prøvd seg på den beryktede sportsklatrerruta i Flatanger i Nord-Trøndelag. Det har vært svette og tårer. Søndag ble det utelukkende gledestårer for Adam Ondra fra Tsjekkia, da han ble førstemann i verden til å beseire den brutale grad 9c-ruta.

klatre

Adam Ondra (24) fra Tsjekkia ble den første i verden til å beseire klatrestrekket Hanshelleren Cave i Flatanger i Nord-Trøndelag.

Foto: Pavel Blazek

– Da jeg kom til slutten av ruta, hadde fikk jeg den mest spesielle følelsen jeg noen gang har kjent. Og da jeg klippet meg inn på siste bolt ... Jeg bare hang i tauet og kjente tårene i øynene. Det var så mye glede, lettelse og spenning på én gang, sier Adam Ondra til NRK.

Her klatrer tsjekkeren "verdens hardeste rute".

Her klatrer tsjekkeren "verdens hardeste rute".

Måneder med frustrasjon

Vi prater med den profesjonelle sportsklatrer fire dager etter han greide bragden i Hanshelleren Cave, i en klatrerute som er beryktet i sportsklatrermiljøet verden rundt, fordi den er så ekstremt krevende. Ondra har selv bare omtalt ruta som «Project Hard».

Saken fortsetter under bildet

klatree

Adam Ondra (24) fra Tsjekkia ble den første i verden til å beseire klatrestrekket i Hanshelleren Cave i Flatanger i Nord-Trøndelag.

Foto: Pavel Blazek

– Jeg har sikkert tilbrakt flere måneder til sammen i denne bergveggen. Det har vært mye svette, frustrasjon og tårer. Nå ble alt slitet oppsummert i 20 minutter med glede. Det var en fantastisk følelse.

– Det har strømmet inn med kommentarer og gratulasjoner. Det føles helt fantastisk, sier Ondra.

Må synkronisere hele kroppen

Tsjekkeren forklarer at midtpartiet er det desidert vanskeligste strekket i den 45 meter lange ruta.

klatrerere

Adam Ondra (24) fra Tsjekkia ble den første i verden til å beseire klatrestrekket i Hanshelleren Cave i Flatanger i Nord-Trøndelag.

Foto: Pavel Blazek

– Det handler ikke bare om styrke i fingre og armer, men om å greie å synkronisere hele kroppen i bevegelsene. Det er en helt spesiell rute. Den passer ikke for mange klatrere, så jeg tror det blir lenge til neste gang noen greier å gjennomføre den, sier han.

24-åringen besøkte Nord-Trøndelag første gang i 2012. Ifølge Ondra vet alle i klatremiljøet om Flatanger.

– Det er et helt spesielt og fantastisk sted for sportsklatring.

Siden 2014 har han forsøkt å beseire Hanshelleren Cave. Suksessen sist søndag har gjort at Ondra nå har flyttet grenser i sportsklatreverden. Fram til nå har 9b+ vært den hardeste klatregraden, og det finnes bare to slike ruter i hele verden.

Nå er grad 9c innført.

Takket være en 24 år gammel tsjekker og et «umenneskelig» bergstrekk som er så bratt at det nesten er flatt, i Flatanger i Nord-Trøndelag.

kaksska

– Det var så mye glede, lettelse og spenning på én gang, sier Adam Ondra.

Foto: Pavel Blazek

Siste fra Trøndelag