NRK Meny
Normal

Hemne-ordfører lettet etter Krekar-avklaring

Politiet anker ikke Borgarting lagmannsretts kjennelse i saken hvor de ikke fikk medhold i å tvangsbosette mulla Krekar på Kyrksæterøra. I Hemne kommune er ordføreren lettet over at saken endelig er avklart.

Ståle Vaag

Ordfører i Hemne kommune, Ståle Vaag, var usikker på om politiet kom til å anke dommen. Nå er det endelig avklart at mulla Krekar ikke blir hemnværing.

Foto: Sundgård, Henrik / NTB scanpix

Politiet unnlater å anke lagmannsrettens kjennelse til Høyesterett fordi den kjente islamisten allerede sitter varetektsfengslet.

– Vi ønsker derfor ikke å bruke egne og domstolenes ressurser på ytterligere rettssaker. Når han løslates fra fengsel, vil det bli vurdert å gi et nytt pålegg om bestemt oppholdssted, sier politiinspektør Vegard Rødås i en pressemelding.

Sitter i fengsel

Mulla Krekar

Mulla Krekar sitter nå i varetekt og blir ikke sendt til Kyrksæterøra.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Lagmannsretten kom fram til at Krekar ikke kan flyttes til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Fredag 20. mars opphevet lagmannsretten politiets vedtak om tvangsbosetting. I kjennelsen kommer retten med kraftig kritikk av Justisdepartementet for urettmessig å ha gitt politiet instrukser om tvangsflytting av Krekar.

Krekar samtykket fredag før påske til varetektsfengslet i ytterligere fire uker for trusler og oppfordring til straffbar handling. Han er siktet for å ha framsatt nye trusler i et intervju med NRK og for offentlig å ha oppfordret til straffbare handlinger. Han nekter straffskyld etter siktelsen, men vil forklare seg om dette først under en hovedforhandling i retten som er ventet senere i vår.

Politiet mener at pålegget om bestemt oppholdssted har en tidsbegrenset varighet, og har derfor ikke en reell betydning nå som han sitter i fengsel.

– Det er viktig for politiet å ha kontroll med Krekar. Det har vi så lenge han er i fengsel, sier Rødås

Ba ikke om å få Krekar

Ordfører i Hemne kommune, Ståle Vaag, er glad for at saken endelig er avklart.

– Jeg må si at jeg reagerer med lettelse for jeg var litt usikker på om saken ville bli anket videre, sier han til NRK.

Kyrksæterøra trafikkskilt

Mulla Krekar blir ikke hemnværing.

Foto: Sundgård, Henrik / NTB scanpix

Da det ble klart at mulla Krekar skulle flyttes til tettstedet Kyrksæterøra i Hemne kommune, var ordføreren klar på at de skulle ta godt imot ham. Men Vaag henger ikke med nebbet etter at flytteplanene for mulla Krekar blir avlyst.

– Vi hadde ikke jo akkurat søkt om å få mulla Krekar til kommunen, men om han hadde kommet hadde vi hatt et godt apparat for å ivareta ham, sier Vaag til NRK.

Justis- evaluering

Hemneordføreren ber nå politiet og Justisdepartementet gå igjennom prosessen rundt tvangsflyttingen av Krekar.

– De bør nå evaluere sine egne beslutninger og fremgangsmåter, sier Vaag.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.