Hopp til innhold

Hemmelig politijakt på dopingbakmenn

Politiet satte inn store ressurser i jakten på dopingnettverket Anabolic Forums i Trondheim. Skjult etterforskning med overvåking og hemmelige razziaer pågikk i månedsvis før politiet slo til.

Politiet går til aksjon

Her er politiets egen dokumentasjon fra aksjonen mot nettverket der de sikrer seg viktige bevis.

Foto: Politiet

I nesten fire måneder vinteren 2011/2012 opererte politiet helt i det skjulte, uten at bakmennene i det påståtte dopingnettverket Anabolic Forums i Trondheim skal ha skjønt hva som foregikk.

Salget av dopingmidler gjennom nettstedet gikk for fullt mens politiet overvåket krypterte e-post-adresser og tekstmeldinger og avlyttet telefonsamtaler.

Politiadvokat Per Martin Utkilen

Politiadvokat Per Martin Utkilen er medaktor i den store dopingrettssaken i Trondheim.

Foto: Joar Elgåen

– I tillegg ble personer flere steder i landet spanet på, det ble gjort skjulte ransakinger og det ble brukt infiltrasjon og provokasjonslignende tiltak, sa medaktor, politiadvokat Per Martin Utkilen i Sør-Trøndelag i ettermiddag.

Etterforskningen med kodenavnet Operasjon Gilde kom i gang høsten 2011 etter at avisa Dagens Næringsliv avslørte salg av dopingmidler fra nettstedet Anabolic Forums. Pakkene med doping hadde blitt sendt fra Trondheim.

Fra skjult til åpen etterforskning

Etter lang tids hemmelighold fikk politiet det travelt i februar 2012. Bakgrunnen var at Dagens Næringsliv planla et nytt, stort oppslag der de ville sette søkelys på bakmennene i Trondheim.

15. februar, bare tre dager før artikkelen skulle på trykk, gikk en stor styrke til aksjon i en nøye koordinert operasjon.

Mann pågripes i politiaksjonen

En mistenkt pågripes på ett av flere leiligheter under politiasjonen.

Foto: Politiet

– Dette var et samarbeid mellom flere politidistrikt, Kripos, Økokrim, Tollvesenet og skatteetaten. Det markerte starten på den åpne etterforskningsfasen av saken, sa Utkilen.

De fleste av de sju som i dag sitter på tiltalebenken i Sør-Trøndelag tingrett ble tatt den dagen eller i tida rett etterpå. Politiet mener de klarte å avsløre bakmennene i et velorganisert nettverk som hadde produsert og solgt enorme mengder dopingmidler fra Trondheim til resten av landet.

Pillemaskinen er et av bevisene

Pillemaskinen var skjult under ei luke i gulvet.

– Det var viktig at vi slo til samtidig over alt. Vi ville ta dem mens de satt pålogga datamaskinene sine. Slik kunne vi få tilgang til datamaskinene mens de var helt åpne, sa Utkilen.

Avslørt av pengetransportene

Politiet hadde størst suksess i etterforskningen ved å spore pengene i saken, betalingen for de ulovlige dopingmidlene.

Postpakke fra Operasjon Gilde

Posten ble brukt til å frakte både råstoff, ferdig doping og oppgjør.

Foto: Politiet.

– Det har vært flere pengeaddyer involvert. Pengeaddy er dopingmiljøets egen betegnelse på en mellommann som får tilsendt oppgjør fra den enkelte dopingkjøper, og som samler opp og sender større beløp videre til selgeren. Addyene er viktige for transporten av oppgjør, sa Utiklen.

– Og dette viste seg å være det sårbare leddet. Det var der vi fant sporene som brakte oss videre i etterforskningen. De opererte bare med kontant betaling, og vi fant sporene i forbindelse med at det ble sendt penger tilbake, sa aktor.

383 pengepakker på ett år

Aktor viste til at en pengeaddy ble tatt i Rogaland allerede i 2010. Pakketransporten inn til han ble sporet via Posten, og i løpet av ett år hadde han mottatt 383 pengepakker som han hadde samlet opp og videresendt. Til sammen utgjorde dette over 1,2 millioner kroner i kontanter.

– Han forklarte at det var e-post-brukeren dreams@elitefitness.com som var oppdragsgiveren, sa Utkilen.

Påtalemyndigheten mener denne e-post-adressen har vært brukt av en eller flere av de sju tiltalte.

En flom av dekknavn

I det hele tatt vrimler saken av kreative dekknavn og krypterte e-post-adresser som påtalemyndigheten mener kan knyttes til de sju. E-post skal ha vært den foretrukne måten å holde kontakt mellom alle nivåer i dopinghandelen.

Dopingmidler

Store mengder flytende dopingmidler er blant det som er beslaglagt av politiet i Operasjon Gilde.

Foto: Politiet.

Gjennomgang av et stort antall e-poster og hvem som har sendt dem, kommer dermed til å bli et sentralt bevistema i den 12 uker lange rettssaken.

– Det har vært opprettet en rekke krypterte e-post-kontoer hos en svensk og en canadisk leverandør. De forskjellige personene har hatt ulike roller eller funksjoner i nettverket og har brukt forskjellige e-post-adresser i forskjellige ærend. For eksempel en for salg, og en annen for å administrere virksomheten, sa Utkilen.