Helsevesenets Oscar til Trøndelag

– Jeg har ikke landet helt ennå, sier Lise Gustad Tuset etter å ha fått Helsedirektoratets forbedringspris, en pris for satsinga som har reddet liv.

Forbedringsprisen

Spesialsykepleier Phd Lise Gustad Tuset presenterte prosjektet i den nasjonale finale onsdag. Lise er her flankert av helseforetakets direktør Torbjørn Aas (t.h.) og spesialrådgiver i HNTs fagavdeling, William Lysgård.

Foto: Helse Nord-Trøndelag

– Det er et løft for hele Sykehuset Levanger, sier Lise Gustad Tuset.

Og løftet dreier seg om forskninga på sepsis, som er et annet ord for blodforgiftning, og endringer i sykehusets praksis.

Hun peker på at nærmere 20 liv har blitt reddet som følge av bedre rutiner.

– Som en skikkelig god karamell

– Jeg har ikke landet helt ennå. Nå gleder jeg meg veldig til å møte kolleger igjen, og til at vi kan suge litt på denne karamellen ei stund, sier Tuset som i tillegg til forskning, er spesialsykepleier.

Hun er klar på at prisen tilegnes hele sykehuset, for alle har bidratt.

Onsdag presenterte Tuset prosjektet kalt «Stopp Sepsis Sykepleier» i den nasjonale finalen, som ble arrangert i Tromsø.

Halvert dødelighet

Pasienter med infeksjon i kroppen er utsatt for å få blodforgiftning, og hos noen kan betennelsen spre seg til flere organer.

Forskerne har bidratt til å redusere dødeligheten blant slike pasienter, både gjennom å oppdage tilstanden raskere, og å starte behandling tidligere.

Det har viderfe medført færre tilfeller av organsvikt, og kortere opphold på intensivavdelingen og lavere dødelighet, forteller Tuset.

– Ved sykehuset Levanger dreier det seg om en halvering av antall dødsfall ved blodforgiftning. I tillegg overlever flere til et bedre liv, siden vi har færre tilfeller av organsvikt, sier hun.

Sykehuset Levanger og Helse Nord-Trøndelag samarbeider med flere når det gjelder å redusere dødelighet ved blodforgiftning. Både NTNU og Nord Universitet er partnere i arbeidet.