Helseundersøkelse tar i bruk Facebook for å få med folk

Om ett år starter den fjerde store helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT 4). Nå tas også sosiale medier i bruk for å få folk til å være med.

HUNT

Data fra de nordtrønderske helseundersøkelsene er svært viktig for forskerne.

Foto: Tone Iversen / NRK

For forskerne er det spesielt viktig å få med de unge voksne denne gangen. Ikke minst de som er i 20-årene.

– Dette er en vanskelig gruppe og nå, men vi vil oppsøke treningssentre, idrettslag og bruke Facebook og andre sosiale medier for å nå disse, sier Vigdis Hjulstad Belbo som jobber med å få folk til å delta.

Starter i Levanger

Vigdis Hjulstad Belbo

Vigdis Hjulstad Belbo håper mange nordtrøndere vil la seg undersøke.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Om ganske nøyaktig ett år skal altså nordtrøndernes helsetilstand sjekkes for fjerde gang siden 1980-tallet. Den starter i Levanger og avsluttes i Lierne i januar 2019. Vigdis Hjulstad Belbo jobber med å motivere folk til å delta, og kan lokke med helt gratis legesjekk.

– Her kan du få sjekket det meste, og denne gangen tar vi i bruk ny teknologi for blant annet å måle kroppsfett og BMI. I tillegg slipper du å reise til sykehusene i Namsos, Levanger eller Trondheim for å bli undersøkt. Nå kan du gjøre det på hjemmebane, sier hun.

Gjennom årene er det gjennomført utallige forskingsprosjekter basert på undersøkelsene av nordtrøndernes helsetilstand. Ja, Hunt er nesten i verdensklasse når det gjelder medisinsk forskning, mener hun.

30.000 har vært med

– Ja, gjennom årene har 30.000 nordtrøndere vært med på alle undersøkelsene. Dermed er det samlet inn verdifulle data som kan brukes til bedre helse og medisinsk behandling, sier Vigdis Hjulstad Belbo.

Målet er at nærmere 60 prosent av nordtrøndere over 13 år skal være med. Deltakertallet har ramlet fra 75.000 på 1980-tallet, til 58.000 ved Hunt 3 i 2006–08. Nå er forberedelsene i full gang rundt om i kommunene.

– Kommunene er gull verdt for oss. Det er her folk skal møte opp, og samarbeidet er veldig bra.

– Vil det komme flere helseundersøkelser?

– Ja, jeg er sikker på at det vil komme både en Hunt 5 og en Hunt 6. Og kanskje kommer også sørtrønderne med etter hvert, sier Vigdis Hjulstad Belbo.