Hopp til innhold

Åpner tilsyn mot St. Olav: – Helseplattformen kan ha gått ut over liv og helse

Fylkeslege Jan Vaage sier de drar på tilsyn til St. Olavs hospital etter flere varsler om alvorlige hendelser.

Fylkeslege Jan Vaage i Trøndelag

Statens helsetilsyn åpner tilsyn mot St. Olav etter innføringen av Helseplattformen, forteller fylkeslege Jan Vaage i Trøndelag.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Vi kan ikke utelukke at Helseplattformen har vært medvirkende og gått ut over liv og helse for pasienter, sier Vaage til NRK.

Torsdag ble det bestemt at Statens helsetilsyn åpner tilsyn mot St. Olav etter innføringen av Helseplattformen. Målet er å gjennomføre tilsynet så snart det praktisk er mulig. Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

– Den senere tida har det kommet informasjon om pasienter som har fått forsinket behandling og forsinket diagnose. Ved ett tilfelle hadde vi også en pasient som døde, hvor man ikke kan utelukke at forhold ved Helseplattformen kan ha vært medvirkende til dette, sier Vaage.

– Da øker alvorligheten, sier han.

Les også: Pasient døde av slag: Fylkeslege kobler dødsfallet til Helseplattformen

St. Olavs hospital
St. Olavs hospital

Åtte alvorlige hendelser

Statsforvalteren i Trøndelag har fått 71 bekymringsmeldinger etter innføringen av Helseplattformen ved St. Olavs hospital. Åtte alvorlige pasienthendelser undersøkes nå nærmere, sier Vaage til NRK.

– Det er grunn til å tro at noe av det som har vært problemet allerede er rettet, sier fylkeslege Jan Vaage. En del av de alvorlige varslene er fra de første ukene da Helseplattformen ble innført.

Statens helsetilsyn og Statsforvalteren har fulgt nøye med siden innføringen av Helseplattformen i november 2022. Både før oppstart og etterpå, sier Vaage.

– Vi imøteser et tilsyn og vil samarbeide med Statens helsetilsyn og Statsforvalteren om dette. Vi har imidlertid ikke mottatt varselet enda, og det er derfor ikke naturlig for oss å kommentere saken, sier administrerende direktør Grethe Aasved ved St. Olavs hospital.

Torsdag foreslår styringsgruppa at Helseplattformen utsettes til 4. november ved sykehusene i Helse Nord–Trøndelag og 27. april neste år i Helse Møre og Romsdal.

Les også: Helseplattformen: Pasient utredet for kreft – henvisning kom en måned for sent

St. Olavs hospital
St. Olavs hospital

Les også: Utsetter videre innføring av Helseplattformen

Sykehuset Levanger
Sykehuset Levanger

St. Olavs hospital

Statens helsetilsyn og Statsforvalteren i Trøndelag åpner tilsyn mot St. Olavs hospital etter innføringen av Helseplattformen.

Foto: Bent Lindsetmo