NRK Meny
Normal

– Hell i uhell at Forsvaret var i nærheten av Frøya

Brannen i Flatanger gjorde at Forsvaret sparte flere timer på utrykning da det begynte å brenne på Frøya. Brannsjefen på Frøya sammenlikner det med å vinne i Lotto.

Bilder fra Forsvarets helikopter som flyr over brannen på Frøya

GA OVERSIKT: Forsvaret tok disse bildene av brannen på Frøya fra lufta. Bildene ga politi og brannvesen et bedre bilde på omfanget av lyngbrannen.

Ivar Moen

Oberstløytnant Ivar Moen i Forsvaret sier de kunne være på brannstedet flere timer tidligere fordi de tilfeldigvis befant seg i Flatanger da de fikk meldinger om brann på Frøya.

Foto: Forsvaret

– Vi gikk fra den ene brannen til den andre umiddelbart. Vi hadde kapasiteten og utstyret vi trengte lett tilgjengelig, som for eksempel brannbøtter, og da sparte vi mye tid, forteller Ivar Moen, oberstløytnant og pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter.

I tillegg til å skaffe nødvendig utstyr, så ville utrykningstida vært mange timer lengre dersom helikoptrene hadde rykket ut fra de basene de vanligvis står parkert på.

– Når det gjelder flyene fra Rygge, så snakker vi om tre fire timer, og fra Bardufoss ytterligere lengre tid, sier Moen til NRK.

Frøya

Slukkingen av lyngbrannen på Frøya fortsatte torsdag, blant annet ved hjelp av Forsvarets helikopter.

Foto: Henrik Sundgaard / NTB scanpix

Forsvaret har bidratt med fire Bell-helikoptre med hver sin brannbøtte som tar 1000 liter vann i brannene i Trøndelag.

På Frøya har Forsvaret i tillegg åtte brannmenn fra Ørlandet flyplass med to brannbiler, og medarbeidere som skal legge forholdene til rette slik at helikoptrene kan fly så raskt og fritt som mulig frem og tilbake uten hinder.

Onsdag sendte Forsvaret også et F-16-fly som filmet området over Frøya og ga politiet en god oversikt over brannen.

Operasjonsleder Astrid Metlid i Sør-Trøndelag politidistrikt sa onsdag kveld til NRK at terrenget der det brant var vanskelig å slukke i.

Få veier til området gjorde at redningsmannskapene var avhengige av helikoptre for å slukke og å få oversikt over brannens spredning.

– Uvurderlig hjelp

Andreas Kvingedal, teknisk sjef Frøya kommune

– Det er jo folk som vinner i Lotto. Det er klart at dette var hell i uhell. Nå er det jo ingen som ønsker seg en slik brann, men når det først skjedde, så var vi heldige sett i forhold til at vi hadde helikopterstøtte så nært opptil oss, sier brannsjefen på Frøya, sier brannsjef Andreas Kvingedal.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

– Det var uvurderlig at Forsvarets helikoptre var i nærheten, sier brannsjefen i Frøya kommune, Andreas Kvingedal til NRK.

Ifølge brannsjefen klarte Forsvarets helikoptre å slå ned brannen såpass fra lufta at bakkemannskapene kunne rykke inn tidligere i brannområdet, og stanse brannen fra å spre seg mellom to vann.

– Det er kort avstand, så hadde brannen sluppet gjennom der, så hadde det truet bebyggelsen på nordsida av vannene, sier Kvingedal.

Dersom Forsvaret måtte rykke ut fra Bardufoss og Rygge, tror brannsjefen kunne ha ført til at de ikke hadde kommet i gang med helikopterslukking før torsdag morgen, noe som hadde fått konsekvenser for hvordan brannen kunne ha utviklet seg i løpet av natta.

– Kan man si at dere ikke hadde hatt like god kontroll i dag dersom dere ikke hadde hatt helikopterhjelpa?

– Ja, det kan man godt si.

– Det er jo folk som vinner i Lotto. Det er klart at dette var hell i uhell. Nå er det jo ingen som ønsker seg en slik brann, men når det først skjedde, så var vi heldige sett i forhold til at vi hadde helikopterstøtte så nært opptil oss, sier brannsjefen på Frøya, sier Kvingedal.

Laster kart, vennligst vent...

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.