NRK Meny
Normal

Helene laget sitt eget museum

Helene Mo fra Nærøy har skapt seg sitt eget museum. I et gammelt hus på Arnøya bor hun midt blant mange gamle gjenstander hun har samlet gjennom hele livet.

Helene Mo

Helene Mo har laget sitt eget museum hjemme på Arnøya i Nærøy kommune.

Foto: Liv Govasli/NRK

Helene Mo har alltid vært opptatt av det som er gammelt, og da naboene ga henne et hus fra tidlig på 1900-tallet i gave, slo hun til og realiserte drømmen sin.

– Et nytt liv

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk overta dette huset, og det har gitt meg et helt nytt liv, sier hun til NRK.

Det var Helenes naboer som altså sørget for at hun fikk tak i det gamle huset på Arnøya. Nå har hun bygd det ut med både nytt kjøkken, bad og stue.

– Jeg ønsket ikke å forandre det så mye innvendig. Jeg måtte jo skifte vinduer, bordkledning og tak, i tillegg til at jeg altså bygde det ut litt. Fra å være et typisk namdalshus er det blitt til ei slags trønderlån. Men inni gjorde jeg svært lite utenom å male opp stua. Jeg har samlet gjenstander gjennom hele livet, og har alltid ønsket å ta vare på den historikken som ligger bak. Da jeg fikk tak i huset, fikk jeg også plass til alt jeg har samlet på. Nå er det blitt et slags museum i den eldste delen. Selv bor jeg i det nye tilbygget, sier Helene Mo.

Mye slit

Ved å samle på de gamle gjenstandene ønsker hun også å sette fokus på det slitet og det arbeidet tidligere generasjoner la ned.

– Det de har gjort for å bygge opp samfunnet har selvfølgelig hatt sin pris. Det synes jeg også kommer godt fram i det jeg har tatt vare på. Men gjenstandene forteller også om de kunstneriske evnene folk hadde. Jeg har for eksempel en del gamle knapper som er helt nydelige og utrolig fine. Å samle på disse gjenstandene gir meg mer perspektiv på livet, mener Mo.

HØR RADIOSAKEN:

Men hun innrømmer at den store samlingen av gamle gjenstander gir henne mer arbeid med å tørke støv.

– Det er litt vanskelig å komme til for å vaske og tørke støv her. Men det er koselig med mye gammelt rundt meg, og det er verdt litt ekstra arbeid med støvkluten, sier hun.