NRK Meny
Normal

Får nybåten på plass like før kongebesøket

Frøya videregående skole får en hektisk sluttspurt før fylkesbesøket til kongeparet. Skolens nybygde undervisningsfartøy blir hentet fra verftet bare få dager før kongen og dronningen skal om bord i det.

Opplæringsfartøyet Fru Inger

Dette nye opplæringsfartøyet skal vises fram til kongeparet under deres fylkesbesøk i Sør-Trøndelag. Men før den tid må det flytende klasserommet rekke å komme seg til Frøya fra verftet i Bergen.

Foto: Robert Skarpnes

– Båten er mektig, og mye finere enn jeg hadde trodd, sier Bjørnar Johansen, som er rektor ved Frøya videregående skole.

Torsdag fikk han se skolens nye stolthet – et ni meter høyt, tjue meter bredt og femten meter langt undervisningsfartøy – for første gang i ferdig drakt.

Dersom alt går som planlagt starter båten på sin ferd mot Trøndelag fredag kveld, og natt til søndag forventer rektoren at den er på plass ved sitt nye hjemsted Frøya.

Det er en hårfin beregning, med tanke på at selveste kongeparet skal om bord i båten under sitt fylkesbesøk til kommunen på tirsdag.

– Dette er taimet og tilrettelagt, og det skal gå sånn akkurat, sier Johansen.

Framtidsrettet fartøy

Båten er ifølge rektoren det første nybygde undervisningsfartøyet i Norge for videregående skole.

Elevene skal bruke den i opplæringa innen havbruk, fiske og fangst, og båten skal leies ut til havbruket i regionen når elevene ikke har undervisning.

– Det er et veldig innovativt fartøy som vi håper skal bli til det beste for opplæringa for de kommende slekter når det gjelder aquakultur og havbruk og når det gjelder fiskeri og havfangst, sier Johansen, og trekker blant annet fram navigasjonsundervisninga som får elevene opp fra pulten og ut til sjøen.

– Vi har fått det mest moderne når det gjelder navigasjonsutstyr. Hver enkelt elev skal ha sin egen PC slik at de kan navigere om bord i båten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Undervisningsfartøyet Fru Inger

Båten skal hete 'MS Fru Inger', og er oppkalt etter en gammel rutebåt med samme navn. – Gamle 'Fru Inger' har betydd mye for vår region. På 70-tallet var det den som var kontakten med Trondheim, forklarer rektor Johansen, og trekker linjer til dagens viktighet av kontakt med forskningssentrene i trønderhovedstaden.

Foto: Robert Skarpnes

Spent før kongelig møte

"MS Fru Inger", som båten skal hete, blir døpt klokka 9 på tirsdag. Noen timer senere er det klart for kongelig besøk i det nye undervisningsfartøyet.

– Det er veldig stort for oss at kongeparet kommer om bord i båten. Vi ser utrolig fram til det.

Sammen med utvalgte elever fra Frøya og naboskolen Hitra, er det rektor Johansen som skal snakke med kong Harald og dronning Sonja om båten og framtida til havbruket i regionen.

Johansen innrømmer at han er spent før møtet, og i likhet med båten, kommer dressen hans forhåpentligvis på plass akkurat i tide til kongebesøket.

– Jeg har fått et pålegg fra min samboer om at jeg er nødt til å kjøpe meg ny dress, og det skal jeg prøve å få til før kongen kommer. Samtidig må jeg si at elevene skal møte i kjeledress, slik at de har en form for uniform. Men rektoren må nok fram med dressen for dette besøket.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal