Hopp til innhold

Har trent opp ukrainske soldater i Norge – nå kommer enda flere

Flere titalls nordmenn har satt jobb, familieliv og studier på vent for å hjelpe ukrainerne til å forsvare hjemlandet.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen ser på instruktører fra kompani Hegra trene ukrainske soldater i skarpskyting

SKARPSKYTING: De ukrainske skarpskytterne trener på å gjemme seg blant trærne og ta ut mål uten å bli sett. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen ser på treninga.

Foto: Kristian Kapelrud/ Forsvaret

I et skogholt utenfor Stjørdal i Trøndelag blir den idylliske høstdagen avbrutt av skudd.

En gjeng ukrainske soldater trener på å skyte på mål, mens de ligger skjult blant trærne.

En ukrainsk skarpskytter i samtale med forsvarssjef Eirik Kristoffersen

Den ukrainske skarpskytteren kom rett fra fronten for å få opplæring i Trøndelag. Snart går han sin første vinter i møte på fronten i Ukraina.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Dette er bra trening. Vi jobber i skoglinjene, så denne undervisninga er en av de beste dere kunne gitt oss ukrainere, sier den ukrainske skarpskytteren.

Ansiktet er godt skjult bak et svart skjerf. Han kommer rett fra krigen i hjemlandet for å lære å bli en enda bedre kriger.

– Vi er gode til å følge mål. De kan ikke se oss. Vi kan drepe alle uten å bli sett, sier han.

Siden i vår har soldater fra Heimevernet gitt opplæring til de ukrainske soldatene. Treningen går på sanitet, skarpskyting og lagføring.

En ukrainsk soldat i samtale med forsvarssjef Eirik Kristoffersen

Skarpskytterne fra Ukraina kunne fortelle forsvarssjefen at de er blitt gode på å komme seg bak fiendens linje for å ta ut mål.

Foto: Morten Andersen / NRK

Elever som kan dø

Torbjørn Lundberg er en av dem som har meldt seg for å trene opp den ukrainske skarpskytteren og resten av hans medsoldater.

Han er smertelig klar over at det ikke er sikkert at alle hans «elever» overlever.

– Man må prøve å tenke profesjonelt på det. At når vi sender dem tilbake til krigen, så kan vi ha en god magefølelse på at den utdanninga vi gav dem var god nok, sier Lundberg.

Målet er at de ukrainske soldatene skal bli bedre rusta til å forsvare landet sitt.

– Vi tenker selvfølgelig på hvilke konsekvenser det kan være. At noen av disse potensielt ikke overlever når de kommer hjem. Det ligger i bakhodet og murrer.

Kaptein Torbjørn Lundberg er instruktør for de ukrainske soldatene som trener i Trøndelag

Kaptein Torbjørn Lundberg må være mye borte fra familien i perioden han jobber som instruktør i Heimevernet. Men han får fri noen helger for å besøke dem og hente seg inn igjen etter mange lange dager.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ofrer familieliv

Lundberg hadde egentlig lagt sin militære karriere på hylla etter 15 år i Forsvaret. Men da tilbudet kom om å ta på seg uniformen for hjelpe til, kjente han på ansvaret for å bidra.

– Man føler at man bidrar til det viktigste oppdraget som er i Forsvaret nå.

Men før han kunne kle på seg uniformen igjen, så måtte han først få med samboeren og de to barna med på laget.

– Samboeren min så at det gnistra i øynene mine da jeg fortalte om muligheten. Hun er også med på å bidra til totalforsvaret ved at hun jobber litt mindre, sånn at jeg kan være her, sier Lundberg.

I sitt sivile liv hadde Lundberg akkurat sagt opp jobben for å begynne i en ny. Men før han begynner i den, blir det Heimevernet fram til jul.

– Vi jobber fra tidlig på morgenen til sent på kvelden. Så har vi noen helger fri. Det er for å sørge for at vi blir restituert og kan stå i dette over tid, sier Lundberg.

Les også Ukrainske soldater har landet i Norge

værnes i hangar

– Relevant trening

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen besøker ukrainske soldater som trener i Trøndelag

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen besøkte de ukrainske soldatene som får opplæring i Trøndelag.

Foto: Morten Andersen / NRK

Forsvaret hevder at de får gode tilbakemeldinger fra ukrainerne på opplæringa de gir.

– De fra fronten sier at de teknikkene og de prosedyrene de lærer, hjelper ukrainere med å vinne krigen. Men også til å overleve, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Han sier at det er viktig at det norske forsvaret bidrar til å hjelpe Ukraina i krigen mot Russland.

– Ukraina lykkes dag for dag med å ta tilbake mer av sitt territorium. Så skal ikke jeg spekulere i hvordan krigen utvikler seg framover. Men vi skal støtte Ukraina så lenge det kreves, sier Kristoffersen.

Selv om Forsvaret nå deler mye av sin kunnskap, så får de også en del tilbake. Skildringene fra de ukrainske soldatene skal også det norske forsvaret dra nytte av.

– Hvordan kriger russerne? Hva er hovedutfordringene i den krigen de står i mot russerne? Det er erfaringer vi tar til oss og på sikt skal få systematisert og spredd i hele Forsvaret, sier Lundberg.

Kommer flere

Nå er det også klart at Norge kommer til å ta imot flere ukrainere.

– Vi ser for oss litt større kontingenter framover. Det vil bli 120 soldater i hver kontingent, mot 100 i dag. Det er et svært intenst opplegg, med mye de skal gjennom mens de er her. Så vi vil tilpasse det litt og legge inn litt lengre pauser mellom kontingentene, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Adressa.no.

Les også Ukrainske soldater skal trenes opp i Norge

Skarpskytter under øvelsen Joint Viking