NRK Meny
Normal

Hedret amerikanske soldater som omkom i Snåsa

Fredag ble det avduket et minnesmerke over 12 amerikanske soldater som døde i en flystyrt i Snåsa i 1945. Minnesmerket står inne på Værnes Garnison i Stjørdal.

I dag ble det avduket av menneskemerke på Værnes Garnison for å minne Operasjon Rype i 1945.Motoren til flyet som styrtet på Snåsa er plassert som minne for 12 amerikanske soldater som omkom.En representant fra den amerikanske ambassade var tilstede.

Minnesmerket ble avduket inne på Værnes Garnison fredag.

Minnesmerket er laget av den ene motoren til flyet som styrtet under Operasjon Rype i Snåsafjellene våren 1945.

12 omkom

Under angrepet saboterte norske og amerikanske kommandosoldater jernbanen, og forsinket at tyskerne kunne sende forsterkninger til sluttkampene i Europa.

Ett av de amerikanske flyene som deltok i aksjonen styrtet på toppen av Plukkutjønnfjellet, og alle de ombord omkom.

– Synliggjør historien

Minnesmerke Operasjon Rype

Minnesmerket er laget av den ene motoren til flyet som styrtet i 1945.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

– Minnesmerket er for å synliggjøre historien, hedre de som ga sitt liv og etablere en kobling mellom Innsatsstyrke Rype, Operasjon Rype og hovedkvarteret for HV-12 og I-styrke Rype her på Værnes og operasjonsområdet i Snåsafjellene, sa Ebbe Deraas som avduket minnesmerket. Deraas er sjef for HV12 ved Værnes Garnison.

En representant for den amerikanske ambassaden i Norge var også til stede under avdukingen fredag.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.