NRK Meny
Normal

Healeren mener han er uskyldig

Den 71 år gamle healeren som står tiltalt for å ha frarådet en kreftsyk kvinne å motta cellegiftbehandling som kunne forlenget livet hennes, erklærte seg uskyldig i ankesaken som går i Frostating lagmannsrett mandag.

Frostating lagmannsrett

Frostating lagmannsrett behandler denne uka den såkalte healersaken fra Nord-Trøndelag.

Foto: Morten Andersen/NRK

Healer-saken

Statsadvokat Bjørn Kristian Soknes til venstre, og healerens forsvarer, Per Magne Kristiansen til høyre i Frostating lagmannsrett.

Foto: Morten Andersen/NRK

I Inntrøndelag tingrett ble healeren dømt til 30 dagers betinget fengsel.

Da ble han dømt for å ha frarådet en kreftsyk kvinne i 50-årene å gjennomgå cellegiftbehandling ved Sykehuset Levanger. I stedet behandlet han henne selv. Kvinnen døde senere av kreftsykdommen.

Ifølge tiltalen skal healeren flere ganger ha dukket opp på sykehuset for å utføre sine egner metoder, mens kvinnen lå der til behandling. Healeren startet behandlingen av henne i september 2010, og kvinnen døde tre måneder senere.

Statsadvokat Bjørn Kristian Soknes er aktor i saken, og forklarte at healeren og den kreftsyke kvinne hadde kontakt over lang tid, og hadde god kjennskap til hverandre.

Lindrende behandling

– Etter en periode ble kvinnen lagt inn og fikk bekreftet kreftsykdommen, og kvinnen fortalte healeren om dette. Det ble raskt klart at kvinnen ikke kunne behandles, kun lindrende og livsforlengende gjennom cellegiftbehandling. 71-åringen startet den alternative behandlingen av henne ganske tidlig. Dette skjedde både hjemme hos henne, hjemme hos healeren og på sykehuset. Dette var en tidkrevende behandling, fortalte aktor Bjørn Kristian Soknes i Frostating lagmannsrett.

Hun ble så akuttinnlagt, men healeren fortsatte. Han fikk derfor skriftlig beskjed fra sykehuset om at dette ikke var akseptabelt. Dette var signert av kvinnens lege.

Likevel gikk healeren videre med den alternative behandlingen, og dette fortsatte fram til hun døde i desember 2010.

– Saken ble så oversendt til Statens helsetilsyn om at healeren hadde utført behandling på pasienten til tross for varsel. Legen anmeldt saken så til politiet, og i juni 2014 havnet saken til statsadvokaten etter for lang tid, mener Soknes.

Healeren erklærte seg uskyldig i Frostating lagmannsrett.

Healeren erklærte seg uskyldig i Frostating lagmannsrett. Hans forsvarer er Per Magne Kristiansen.

Brudd på loven

Healeren skal ha vært klar over at metodene hans ikke skjedde i samarbeid, eller samråd med legene som var involvert i behandlingen av kvinnen på sykehuset.

Loven gir ikke alternative behandlere tillatelse til å behandle alvorlige sykdommer og lidelser, og i tingretten i fjor høst ble han altså dømt til 30 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. Han ble også dømt til å betale saksomkostninger på 2000 kroner.

Statsadvokat Bjørn Kristian Soknes opplyser at det er første gang en slik sak blir prøvd for domstolene etter at loven ble endret.

– Så vidt jeg vet er dette den eneste saken Helsetilsynet har anmeldt i forhold til den nye loven om alternativ behandling av sykdom. Altså den gamle kvakksalverloven, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til NRK.

Healeren har hele tiden nektet straffskyld, og mener behandlingen skjedde i overensstemmelse med kvinnen. Han skal forklare seg utover formiddagen og flere vitner blir kalt inn i løpet av dagen. I morgen kommer fagfolk for å avgi forklaring, og nye vitner som jobber som sykepleiere ved Sykehuset Levanger.

Frostating lagmannsrett har satt av fire dager til behandlingen av saken.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25