– Har aldri vært med på en lignende sak

En healer fra Nord-Trøndelag er tiltalt for å ha brutt loven om alternativ behandling. Årsaken er at han behandla ei kreftsyk kvinne i 50-årene, som nå er død.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes

Førstestatsadvokat, Bjørn Kristian Soknes, sier han ikke har vært med på at en slik sak har nådd så høyt opp i straffesystemet tidligere.

Foto: Joar Elgåen / NRK

– Vi opplever at forholdet er såpass prinsipielt viktig og såpass alvorlig at det er riktig å ta ut en tiltale, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Kvinnen ble, ifølge tiltalen, anbefalt av leger å starte cellegiftbehandling da hun fikk påvist kreft med spredning.

Hun valgte i stedet alternativ behandling hos en healer.

Ikke i samråd med leger

Den tiltalte healeren skal flere ganger ha dukket opp på sykehuset hvor kvinna med kreft lå til behandling for å utføre sine egne metoder.

I tiltalebeslutningen står det også at healeren var klar over at metodene hans ikke skjedde i samarbeid eller samråd med legene som var involvert.

Den kreftsyke kvinna ble anbefalt å starte med cellegift, en behandling som ville virke lindrende og kunne være livsforlengende. Men hun ville heller ha hjelp fra den tiltalte.

Ikke lov til å behandle

Ifølge loven har ikke alternative behandlere lov til å behandle alvorlige sykdommer og lidelser, og healeren skal ha vært klar over at hans behandling ikke skjedde i forståelse med skolemedisinen.

Soknes sier han ikke har vært borti en lignende sak.

– Det er få saker som dette som har vært behandla etter loven. Dette er den gamle kvakksalverloven som ble endra i 2003, og den har ikke blitt behandla så høyt i straffesystemet tidligere, sier Soknes til NRK.

Trodde saken var foreldet

Statens helsetilsyn anmeldte saken, og har vært pådrivere for å få en påtalevurdering. Det har tatt nesten fire år.

– Det har tatt litt for lang tid. Da saken ble oversendt til oss fra politiet i Nord-Trøndelag mente de at den var foreldet, men dette var feil. Vi måtte få riksadvokaten til å omgjøre foreldelseshenleggelsen, og derfor har dette tatt tid, sier førstestatsadvokaten.

Førstestatsadvokaten tar forbehold om at det kan bli lagt ned påstand om tilbakebetaling av penger healeren har mottatt av den avdøde kvinnen. Det skal etter det NRK kjenner til være snakk om rundt 30.000,- kroner.

Ønsker ikke å uttale seg

Healeren har tidligere annonsert med at han kan helbrede lidelser som lammelser og kreft. Ifølge healeren selv blir 90 prosent av dem han behandler frisk av sykdommene.

NRK har vært i kontakt med den tiltalte, men han ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.