Hopp til innhold

Healer havnet nesten i håndgemeng med pårørende

STEINKJER (NRK): Da den nordtrønderske kvinna valgte bort cellegiftbehandling og ville ha hjelp av en healer for å behandle kreftsykdommen, reagerte familien hennes sterkt. Også kvinnas lege ba healeren stoppe den alternative behandlinga.

Inntrøndelag tingrett

Det er satt av to dager til saken i Inntrøndelag tingrett.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

Bjørn Kristian Soknes

Aktor, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

For første gang i historia er en healer tiltalt for et alvorlig brudd på loven om alternativ behandling.

Høsten 2010 valgte ei nordtrøndersk kvinne bort cellegiftbehandling til fordel for alternativ behandling av healeren. Diagnosen hun hadde fått, var kreft i tykktarmen med spredning til lever. Hun døde to og en halv måned etter at hun fikk diagnosen, uten å ha blitt behandla med cellegift.

Mandag starta rettssaken i Inntrøndelag tingrett. Det er satt av to dager i retten.

Familien til den kreftsyke kvinna, som var i femtiåra, var sterkt kritiske til at hun valgte alternativ behandling, og det kom til og med til konfrontasjoner mellom pårørende og helbrederen høsten 2010.

Aktor, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, kaller episoden «bortimot håndgemeng» da han forklarte bakgrunnen for tiltalen mandag formiddag.

Dette skal ha skjedd under et møte på sykehuset, hvor familien prøvde å få healeren til å skrive under på en erklæring hvor han tok på seg ansvaret for behandlinga av kvinna.

Helbrederen, som er i 70-åra, forklarte seg for retten mandag formiddag. Han bekrefter at det var et møte mellom ham og familien. Han følte at han ble forsøkt trua til å aldri mer besøke kvinna på sykehuset.

Da han ville forlate rommet, fikk han et slag i magen av en av de mannlige pårørende.

– Jeg fikk også flere slag, og måtte forsøke å skjerme hodet, sa healeren i retten.

– Hadde forhold til kvinna

– Det som gjør saken ekstra spesiell, er at det var et personlig forhold mellom min klient og kvinna han behandla, sier forsvarer for healeren, Per Magne Kristiansen.

Det påståtte kjærlighetsforholdet utvikla seg i løpet noen år før kvinna fikk kreftdiagnosen, da hun fikk behandling for mindre plager. På slutten av levetida valgte hun også delvis å flytte inn hos ham.

Da hun ble akutt syk, ble hun innlagt på Sykehuset Levanger.

Helbrederen fortsatte også med behandling da kvinna var innlagt på sykehuset, til tross for at han var klar over at dette ikke skjedde i samarbeid eller samråd med legene på sykehuset. Ifølge tiltalen hadde healeren fått skriftlig beskjed fra avdelingsoverlege Tom-Harald Edna om at det ikke var lov til å utføre aktiv alternativ behandling på sykehuset.

Likevel fortsatte behandlinga til fem dager før kvinna døde.

Forsvarer Kristiansen peker på at kvinna selv ønska behandlinga. Helbrederen, som han selv vil kalles, mener han ikke har gjort noe galt, og erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen.

– Jeg ga henne ikke noe råd om at hun skulle velge vekk cellegift. Dette måtte hun bestemme selv, sa helbrederen i retten.

– Var svært enerådende

Aktor Soknes mener at kommunikasjonen mellom helsepersonellet og mannen som drev alternativ behandling, står sentralt i saken.

– Skjedde den alternative behandlinga i samarbeid med helsepersonell, det er det saken handler om. Kvinna ga utvilsomt sitt samtykke til denne behandlinga, men det er ikke nok. Alternativ behandling må i tillegg skje i samarbeid eller samråd med helsepersonell, sier Soknes.

– Det handler om hvor enerådende den tiltalte har vært i situasjonen med den syke kvinna, sier Soknes.

– Sterke fronter i saken

Forsvarer Per Magne Kristiansen påpeker at det er veldig sterke fronter i saken.

– Det virker som at sykehuset føler at tiltalte har gått dem i næringa, og den avdødes familie har også kommet i en konfliktsituasjon med tiltalte. Dette er en helt spesiell sak, sier Kristiansen.

Anders Kjøren er bistandsadvokat for de voksne barna til den nå avdøde kvinna.

– For dem handler det ikke så mye om straffesaken, men det er viktig for dem at andre skal slippe å oppleve det samme som de har gjort. De ønsker at andre som er syke ikke skal bli behandla på den samme måten, det vil si uten å samtidig få behandling i tråd med vanlig skolemedisin, sier Kjøren.

– Alvorlig og prinsipielt viktig

Loven om alternativ behandling erstatta loven om kvakksalveri, og den sier at alternative behandlere ikke har lov til å behandle alvorlige sykdommer og lidelser. Ifølge loven har ikke andre enn helsepersonell lov til å behandle alvorlige sykdommer, med mindre det skjer i samarbeid med pasientens lege.

I denne saken hadde kvinnas lege bedt healeren om å slutte å behandle den dødssyke kvinna.

LES: Healer på tiltalebenken

– Så vidt jeg vet er dette den eneste saken Helsetilsynet har anmeldt opp mot den nye loven om alternativ behandling av sykdom, altså den gamle kvakksalverloven, sier aktor Bjørn Kristian Soknes til NRK.

Da tiltalen ble tatt ut i sommer begrunnet Soknes det med at forholdet er alvorlig og prinsipielt viktig.

Både en overlege ved Sykehuset Levanger, pårørende av den nå avdøde kvinna og pasienter som mener de har blitt friske etter å ha fått alternativ behandling av healeren, skal vitne i saken.