Hopp til innhold

Healer dømt til 30 dager betinget fengsel

Steinkjer (NRK): Healeren som var tiltalt for alvorlig brudd på loven om alternativ behandling etter å ha behandlet en kreftsyk kvinne, er dømt for forholdet.

Advokatene i den såkalte healer-saken

Advokatene i den såkalte healer-saken. F.v. bistandsadvokat Anders Kjøren, aktor Bjørn Kristian Soknes og healerens forsvarer Per Magne Kristiansen.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

Healeren fra Nord-Trøndelag frarådet den kreftsyke kvinnen å ta imot cellegift som kunne ha forlenget livet hennes.

Legene anbefalte kvinnen i 50-årene, som hadde fått kreft i tykktarmen med spredning til leveren, om å starte cellegiftbehandling. Kvinnen valgte å høre på rådet fra healeren om og heller satse på alternativ behandling. Hun var innlagt på sykehus i to perioder og kreften utviklet seg raskt til det verre.

Bjørn Kristian Soknes

Aktor Bjørn Kristian Soknes sier det er første gang en slik sak blir anmeldt.

Foto: Geir Wennberg

– Så vidt jeg vet er dette den eneste saken Helsetilsynet har anmeldt opp imot den nye loven om alternativ behandling av sykdom, altså den gamle kvakksalverloven, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til NRK.

Hevdet hun ville bli frisk

Inntrøndelag tingrett

Rettssaken mot den 70 år gamle healeren gikk i Inntrøndelag tingrett.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

Ifølge loven har ikke andre enn helsepersonell lov til å behandle alvorlige sykdommer, med mindre det skjer i samarbeid med pasientens lege. Dette var ikke tilfelle i denne saken, hvor kvinnens lege hadde bedt healeren om å slutte å behandle den dødssyke kvinnen.

Avdelingsoverlege ved Sykehuset Levanger, Tom-Harald Edna, fortalte i retten at det var en situasjon som opprørte hele avdelingen.

– Det var fryktelig vanskelig for alle som var i kontakt med kvinnen, fordi alle visste at hun kom til å dø raskt, men healeren holdt fast på at hun skulle bli frisk med hans behandling. Han var også til stede stort sett hele tiden i den såkalte kjernetiden for besøk, forklarte Edna.

Skjerpende

Innherred tingrett slår fast at den nå 70 år gamle healeren har brutt loven. Han dømmes derfor til 30 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. Han må også betale saksomkostninger på 2000 kroner. Straffen samsvarer med aktors påstand.

Skuffet, men fornøyd

Ifølge dommen er det skjerpende at healeren grep inn i behandlingen av en pasient som hadde få utsikter til å overleve, og at kvinnens liv trolig ville blitt forlenget om hun hadde gått med på å få cellegiftbehandling.

I formildende retning, skriver dommeren at kvinnen var sterk og klar i sine ønsker om at det kun var healeren som skulle behandle henne.

– Min klient er skuffet over dommen. Han er veldig fornøyd med premissene i dommen. Der blir det fastslått at behandlingen han ga avdøde, var i full avklaring med henne selv. Det var viktig for min klient, sier healerens forsvarer, Per Magne Kristiansen, til NRK.

Beholder pengene

Sykehuset Levanger

Den dødssyke kvinnen var innlagt ved Sykehuset Levanger.

Foto: Rita Kleven

Forholdet mellom healeren og kvinnens familie ble etter hver svært betent og de mener han hadde for stor makt over henne. Familien forklarte i retten at 70-åringen ødela relasjonen til kvinnen på slutten.

De pårørende krevde å få tilbake 50000 kroner som kvinnen skal ha betalt healeren kort tid før hun døde. De pårørende mener pengene var betaling for den behandlingen han ga den dødssyke kvinnen. Healeren selv hevder det handler om tilbakebetaling av en sum som hun hadde lånt.

Inntrøndelag tingrett sier det ikke er tilstrekkelig bevist at healeren har utnyttet kvinnen økonomisk, og mener det ikke er urimelig å tro at kvinnen ønsket å påskjønne healeren som hun hadde kjent, og fått hjelp av, gjennom flere år. Han slipper derfor å betale tilbake de 50000 kronene.

Høyesterett

Verken aktor Bjørn Kristian Soknes eller healerens forsvarer Per Magne Kristian tror saken er avsluttet etter tingrettsdommen onsdag.

– Saken er gammel og har vandret lenge i systemet, både hos politi, statsadvokat og til slutt riksadvokat. Jeg er derfor av den oppfatning at skal vi få en endelig avklaring og et klart prejudikat (særlig form for presedens, journ.anm.) så vil vi nok havne høyere opp i rettssystemet, sa Kristiansen til NRK under rettssaken.