Hopp til innhold

Healer på tiltalebenken

En 70 år gammel healer fra Nord-Trøndelag må mandag møte i Inntrøndelag tingrett, etter at han frarådet en kreftsyk kvinne å motta cellegiftbehandling som kunne forlenget livet hennes.

Illustrasjonsfoto sykeseng

Healeren skal ha behandlet kvinnen mens hun lå på Sykehuset Levanger. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Healeren fra Nord-Trøndelag er tiltalt for å ha behandlet kreftsykdom hos ei kvinne i 50-årene som nå er død. Leger anbefalte kvinnen å starte cellegiftbehandling, men hun ville heller ha alternativ behandling - i samråd med healeren.

Ifølge loven har ikke andre enn helsepersonell lov til å behandle alvorlige sykdommer, med mindre det skjer i samarbeid med pasientens lege. Dette var ikke tilfelle i denne saken, hvor kvinnens lege hadde bedt healeren om å slutte å behandle den dødssyke kvinnen.

Behandlingen skjedde ved Levanger sykehus.

– Prinsipielt viktig sak

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes

Aktor i saken, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, sier han aldri har vært borti en liknende sak.

Foto: Joar Elgåen / NRK
Sykehuset Levanger

Healeren skal ha behandlet kvinnen da hun lå på Sykehuset Levanger.

Foto: Rita Kleven

Bistandsadvokat Anders Kjøren, som representerer kvinnens to døtre, sier til Adresseavisen at den tiltalte hevdet at hans behandling ikke ville fungere dersom pasienten fikk kreftbehandling.

Aktor Bjørn Kristian Soknes viser til at healerens behandling var ulovlig selv om kvinnen selv ønsket den.

Healeren er tiltalt for brudd på loven om alternativ behandling. Den sier at alternative behandlere ikke har lov til å behandle alvorlige sykdommer og lidelser.

– Så vidt jeg vet er dette den eneste saken Helsetilsynet har anmeldt opp imot den nye lov om alternativ behandling av sykdom, altså den gamle kvakksalverloven, sier aktor Soknes til NRK.

Da tiltalen ble tatt ut i sommer begrunnet Soknes det med at forholdet er alvorlig og prinsipielt viktig.

LES: – Har aldri vært med på en liknende sak

– Kan havne i Høyesterett

70-åringen innrømmer behandlingen, men nekter straffskyld. Han skal ha vært klar over at hans behandling ikke skjedde i forståelse med skolemedisinen.

Tiltaltes forsvarer, Per Magne Kristiansen, sier til NRK at det er bare tapere i denne saken.

– Konflikten har vært ille både for familien og for tiltalte. At saken får etterspill oppleves som tungt for tiltalte.

Det har tatt fire år å få saken til tingretten, men både forsvarer Kristiansen og aktor Bjørn Kristian Soknes tror saken vil bli avgjort først i Høyesterett.

– Saken er gammel og har vandret lenge i systemet, både hos politi, statsadvokat og til slutt riksadvokat. Jeg er derfor av den oppfatning at skal vi få en endelig avklaring og et klart prejudikat (særlig form for presedens, journ. anm.) så vil vi nok havne høyere opp i rettsystemet, sier mannens forsvarer, Per Magne Kristiansen til NRK.

LES: – Healer-besøk på sykehuset forekommer

Siste fra Trøndelag