Healer-besøk på sykehuset forekommer

Det har vært uønska besøk av healere på Sykehuset i Levanger mer enn én gang, forteller ledelsen ved kirurgisk avdeling. Nå er en av healerne tiltalt etter å ha behandla ei alvorlig syk kvinne.

Sykehuset Levanger

Sykehuset i Levanger har hatt uønsket besøk av healere flere ganger.

Foto: Rita Kleven

– I løpet av de siste åra har to til tre forskjellige healere vært innom sykehuset. Vi registrerer og gjør noe med det når det skjer, men noe stort problem har det ikke vært, forteller avdelingsoverlegen ved kirurgisk avdeling ved Sykehuset Levanger, Arne Talseth.

Godtar ikke healing

En healer fra Nord-Trøndelag er tiltalt for å ha brutt loven om alternativ behandling etter at han behandla ei kreftsyk kvinne. Kvinna i 50-åra døde.

Ifølge tiltalen ble kvinna anbefalt av leger å starte cellegiftbehandling da hun fikk påvist kreft med spredning, men kvinna valgte likevel alternativ behandling hos en healer.

– Det er jo ingen sikkerhetssjekk i hvem som slipper inn på sykehuset, og pasientene bestemmer jo selv hvem de vil ha besøk av. Men vi godtar ikke at det utøves healing på sykehuset, sier Talseth.

Oppsøkte sykehuset

Ledelsen ved kirurgisk avdeling ved sykehuset i Levanger kjenner til episoden med den kreftsyke kvinna, og ifølge tiltalen skal healeren ha dukka opp på sykehuset etter at hun ble lagt inn der.

– At det har vært en direkte konfrontasjon mellom personalet på sykehuset og denne healeren kan jeg ikke bekrefte. Det jeg vet er at det ble levert en bekymringsmelding til fagsjefen, og det skjedde nok etter at healeren dukka opp på sykehuset, sier Talseth.

Lang behandlingstid

Statens helsetilsyn anmeldte saken, og har vært pådrivere for å få en påtalevurdering. Det har tatt nesten fire år.

– Ifølge norske lover er ikke dette lov! Healere kan ikke påta seg å behandle kreftpasienter eller andre med alvorlige sykdommer. Fagmiljøet er enige om at healere ikke kan behandle, sier Talseth.

Siste fra Trøndelag

Ukas første Midtnytt

Ukas første Midtnytt