Hopp til innhold

Havørn fraktet med fly fra Trøndelag til Irland: Fikk trillinger

– Svært sjelden, sier havørnekspert. Ørnene fra Trøndelag ble satt ut i Irland for å redde den utdødde bestanden der. Prosjektet ble en suksess.

Det er svært sjelden havørn får trillinger. Dette trillingparet i Irland er fra norske foreldre.

REDDER BESTANDEN: Trøndersk havørn er i ferd med å redde bestanden i flere europeiske land. Nå er det snart havørn å se langs hele Atlanterhavskysten.

Foto: Duncan Halley

– Bare ett av 100 hekkeforsøk gir trillinger. Dette viser at de trønderske foreldrene til trillingene har det veldig godt i Irland, sier forsker Duncan Halley.

Han er opprinnelig fra Skottland, og jobber i dag som forsker ved Norsk institutt for naturforskning i Trondheim (NINA).

Det er over 100 år siden den siste havørna forsvant fra Irland. De siste fjorten årene har forskere jobbet for å bygge opp en ny bestand der – med ørner fra Norge.

I sommer ble 21 norske havørnunger satt ut der.

Havørner blir klargjorte for flytur til Irland

FLYFRAKT: De norske havørnungene ble fraktet med fly fra Værnes til Irland.

Foto: Duncan Halley

Utryddet for 150 år siden

Tilbakeføringen av havørner er et samarbeid mellom irske myndigheter, Golden Eagle Trust i Irland, Norsk Ornitologisk Forening (NOF) og NINA.

– Mottakerlandene kom til oss i Norge og spurte etter havørnunger. De ønsket å gjenopprette bestanden som ble utryddet for 100–150 år siden. Det er en stor glede å kunne hjelpe dem på denne måten, sier Halley.

Havørnungene samles ved hjelp av mange frivillige. De plukkes fra fjellhyller og reir i tretoppene, før de fraktes med fly fra Værnes til Irland.

Håper det er positivt for turismen

I starten av oppholdet er de i karantene i bur i 40 dager, inntil de blir flyvedyktige.

– Så slippes de ut i naturen. Ved Shannon-elvemunningen, ved Lough Derg, i Waterford, og i Killarney nasjonalpark, forteller Halley.

Håpet til myndighetene er at havørna kan bidra positivt til naturmangfold og kulturarv. Med positive ringvirkninger for både turisme, økonomi og lokalsamfunn.

Bilder fra Norsk institutt for naturforskning (NINA).

SPENNENDE REISE: Se hvordan ørnene blir fraktet fra Norge til Irland. Bilder fra Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Ni av ti lever fortsatt

I 2012 skjedde det første hekkeforsøket på 100 år i Irland. Den andre fasen av reintroduksjonsprosjektet startet i fjor. Ti norske havørner ble satt ut da.

– Hele ni av disse lever fortsatt, og har spredd seg over hele Irland. En har til og med tatt turen til Skottland, sier Duncan Halley.

Det synes han er spesielt stas, i og med at han selv opprinnelig er derfra.

Havørn hentes ut av reir

FANGES INN: Havørnungene ble fanget inn fra reir i tretopper, fra flere steder i Norge.

Foto: Duncan Halley

Det finnes allerede en ørnestamme i Skottland, som ble bygd opp med norsk havørn på samme måte som i Irland.

Det ble en kjempesuksess – nå er det 150 par med havørn der.

Etterkommerne av de norske fuglene er nå satt ut i Sør-England.

Men ikke nok med det. Norsk havørn skal også settes ut enda lenger sør.

Ni norske havørnunger til Spania

– Havørna ble utryddet i Spania for rundt 200 år siden, sier forsker Halley.

Tidlig i oktober skal ni havørn fra Norge slippes der.

– Spanjolene ønsker å få på plass en ny bestand av havørn, og det er bare bra at vi kan hjelpe dem, sier Halley.

De spanske fuglene holdes i fangenskap noe lengre. Det skjer i et stort fellesbur som tillater full utvikling av flygeevnen, samt sosial adferd mellom ungene.

I denne dokumentaren følger vi unge havørner som legger ut på reisen fra Norge til Irland. Og vi følger hjelperne deres, - en gruppe fugleinteresserte og engasjerte mennesker som henter ørnungene ned fra høye trær ute i Norges ville natur, får dem på flyet, og hjelper dem gjennom de første, kritiske månedene i Irland.

I denne dokumentaren følger vi unge havørner som legger ut på reisen fra Norge til Irland. Og vi følger hjelperne deres, – en gruppe fugleinteresserte og engasjerte mennesker som henter ørnungene ned fra høye trær ute i Norges ville natur, får dem på flyet, og hjelper dem gjennom de første, kritiske månedene i Irland.