Hopp til innhold

Hardt å være hund på Røros

Når Petter Northug skal gå skiløp i utlandet må han kun vise frem passet sitt før han setter seg i ro og mak på et fly. Hadde han derimot vært hund hadde visa fått en annen klang både før, under og etter løpet.

Hundespann, Femundløpet

Torsdag går startskuddet for over 1500 hunder på Femundløpet.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Langrennsgutta må hverken ta bendelormkur eller pulssjekk når de passerer første målepunkt. Hundene som deltar i Femundløpet må derimot ta to kurer, vaksinere seg og forberede seg et halv år i forveien, kun for et skarve løp.

– Hunden må ha ID-merking, pass fra EU, rabiesvaksine et halvt år i forveien og to bendelormkurer. Én ti dager før innreise til Norge, og én maks syv dager etter at de kommer inn, forteller Ingrid Wiik Haugbjørg.

Hun er hovedveterinær på Femundløpet som starter torsdag. Sammen med et stort team skal hun sjekke og hjelpe over 1500 hunder fra tretten land, hele løpet igjennom.

Tolv ganger lengre distanse

Allerede ved første sjekkpunkt får hundene puls-, temperatur- og skadesjekk, består de ikke denne blir de tatt ut av løpet.

Riktignok har skiløperne betraktelig færre mil å forsere når de går løp. Mens skigutta som regel ikke går over fem mil, skal de barskeste hundene på Femund løpe over 64 mil i bitende kaldt vær.

– Hvor tungt det er for hundene kommer an på hvor godt de er forberedt. Hvis de dårlig trent så blir de som regel igjen på første sjekkpunkt, men er de i god form er det ikke noe problem å fullføre løpet, forteller veterinæren.

– Birken dreper flere

Haugbjørg forteller at det som regel er førstegangskjørerne som sliter.

– De klarer ikke å fortsette om de er i dårlig form. Det er ofte stort frafall på første sjekkpunkt, men førerne lærer og forbereder seg bedre neste gang.

Selv om det på Femundløpets nettsider skrives om både skader og dødsfall blant hundene, er ikke det en grunn til å være bekymret for de firbeinte.

– Vi har alltid skadde hunder, men dødsfall er sjeldent. Birkebeineren tar flere folk. Dødsprosenten på Femundløpet er ikke høyere enn på kosehunder, sier Haugbjørg.