Deep Purple til Norge

Bandet som står bak musikktime-klassikeren "Smoke on the water" kommer til Trondheim og Oslo i begynnelsen av november.

Deep Purple

Roger Glover, Ian Gillan og Steve Morse i aksjon under en konsert i Sarajevo

Foto: HIDAJET DELIC / AP

Den britiske hardrockgruppa ble dannet i 1968, og har vært aktive siden, med unntak av et opphold mellom 1976 og 1984.

– Det er jo bare helt fantastisk! Det er en stor nyhet, for dette er det man antar blir avskjedsturneen, sier ihuga fan, Knut Morten Johansen, også kjent som informasjonssjef i flyselskapet SAS.

Tre av de fem bandmedlemmene som er med til Norge er fra originalbesetningen.

– Ian Gillan er med på vokal, Ian Paice på trommer, Roger Glover på bass, Don Airey på keyboard og Steve Morse på gitar, bekrefter arrangør i Trondheim concerts, Stein Vanebo.

Flygelet som havnet i Stjørdal

Konsertarrangøren legger til at mange savner keyboardisten Jon Lord, som døde i 2012. Lord besøkte Trøndelag mange ganger, og flygelet hans, hvor klassikerne til Deep Purple er utarbeidet, står nå i stua til Knut Morten Johansen i Stjørdal.

– Det er en drøm man ikke kan drømme, sier Deep Purple-fanen. Han ble oppringt av keyboardistens datter etter dødsfallet. Familien ville at farens flygel skulle stå et sted som var i hans ånd framfor å selge det på auksjon.

Et band som har fascinert og inspirert

– Det er godt gjort å få bandet hit. De er utrolig etterspurt. Det er et knippe med fantastiske musikere og de favner alle aldersgrupper. Også unge lar seg fascinere, for musikerne i Deep Purple har inspirert så mange gjennom tidene, sier Johansen.

Konsertarrangøren i Trondheim skulle gjerne hatt bandet på en utendørsarena på sommeren, men når tilbudet gjaldt november, så ble det innendørs.

– Purple har egentlig stått på min liste siden jeg begynte i 1986. Nå skal de på en avskjedsturne og gjøre to jobber i Norge; Store Oslo Spektrum og lille søte Trondheim spektrum, sier konsertarrangør Stein Vanebo.

Magnus Johansen, Roger Glover og Knut Morten Johansen

Blodfansen har store forventninger til konserten. her er Magnus Johansen, Roger Glover og Knut Morten Johansen

Foto: Privat

Heltene til de som var langhåra på 1970- og 80-tallet

Vanebo er nøktern optimist og rimelig trygg på at de vil gå i balanse.

– Jeg er så inhabil som jeg kan. Jeg er 1964-modell, hadde langt hår på slutten av 1970-tallet og mye av 1980-tallet. Dette er oppveksten til veldig mange trøndere. Det var Purple og Led Zeppelin, så gikk det mot Rainbow og Whitesnake og det er derfor det er så stas at så mye av originalbesetningen er med. Jo da, det blir mimring, det tror jeg vi kan slå fast.

Blod-fanen fra Stjørdal er ikke i tvil om at billettene vil gå unna.

– Det kommer garantert mange fra Sverige. Der er bandet om mulig større enn her. Og så kommer det mange fra Nord-Norge. Jeg tror det blir formidabelt, sier Knut Morten Johansen.

Konsertene er i Trondheim 8. november og torsdag 9. november. Billettene legges ut torsdag denne uka.