NRK Meny
Normal

Hard kamp om Årets trønder

Kampen om å bli Årets trønder spisser seg til. Fristen for å stemme går ut klokken 24 søndag.

Laster innhold, vennligst vent..

Mange benyttet nyttårshelgen til å stemme på sin kandidat til Årets trønder.

Du har fortsatt tid til å være med og påvirke resultatet.

Mener du gatemagasinet Sorgenfri fortjener hedersprisen? Er skidronningen Marit Bjørgen en verdig vinner? Hva med brannvesenet i Flatanger som med sin innsats sørget for at storbrannen ikke ble enda større? Ekteparet May-Britt og Edvard Moser ble tildelt nobelprisen i medisin, gjør det forskerparet til opplagte vinnere? Eller hva med filmregissør Hallvar Witzø som var nominert til Oscar?

Synes du én av disse fem kandidatene bør få den høyt hengende prisen Årets trønder som mediehusene Adresseavisen og NRK Trøndelag står bak, bør du gå inn på adressa.no eller nrk.no/trondelag og stem. Nå haster det, men du kan ikke stemme mer én gang i døgnet.

Det er jevnt i toppen, det er ikke mange stemmene som skiller kandidatene. Derfor vil hver stemme telle.

Prisen skal deles ut under den tradisjonelle nyttårskonserten i Olavshallen fredag 9. januar.

Her er juryens begrunnelse for å nominere de fem kandidatene:

Sorgenfri

Juleboka til Sorgenfri

Sorgenfri håper å kunne spre seg til enda flere trønderske byer i årene som kommer.

Foto: Glen Musk / ADRESSEAVISEN

Sorgenfri gir mennesker verdighet, håp og mestringsfølelse. Magasinet er et godt journalistisk produkt, som hver måned leverer gode reportasjer som utfordrer leserne.

Selgerne oppleves som et positivt tilskudd til gatebildet, og mange faste kjøpere har fått et forhold til «sin» selger. Sorgenfris posisjon og popularitet befestet seg da 60 musikere og artister stilte opp gratis på en konsert, hvor inntektene uavkortet gikk til magasinet, for å sikre dets framtid.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen skal etter sesongen se om hun velger å satse videre.

Foto: Morten Andersen / NRK

Marit Bjørgen – OL-dronning med tre OL-gull i Sotsji. Marit er jordnær, målrettet og et godt medmenneske, noe som særlig kom til uttrykk da en av utøverne mistet sin bror under årets OL. Hun representerer de aller beste egenskapene som vi ønsker å se hos våre idrettsstjerner.

I en individuell idrett viser hun lagfølelse og har fokus på det kollektive. I tillegg er hun opptatt av at den oppvoksende generasjon skal føle på den samme idrettsglede som henne, og arrangerer hvert år Marit Bjørgen-rennet.

Flatanger brannvesen

Brannvesenet i Flatanger

Brannvesenet i Flatanger håper deres innsats viser hvor viktig det er med et lokalt brannvesen.

Foto: Ola Hegvold / Adresseavisen

Flatanger brannvesen ved Hans Petter Haukø – Da storbrannen startet ved Uran i Flatanger var det lokale brannvesenets aksjoner helt avgjørende. Med knusktørr skog, vind med storm i kastene og stummende mørke tok det lokale, frivillige brannvesenet det største ansvaret gjennom den dramatiske vinternatten. Besluttsomt gjennomførte brannsjefen Hans Petter Haukø evakuering av menneskene i Hasvåg og Sørneset.

Slukningsarbeidet til de frivillige styrkene hindret spredning innover i landet. Flatanger brann- og redningsvesen handlet da de måtte gjøre det. Det berget liv, helse og verdier.

Ekteparet Moser

Edvard og May-Britt Moser

May-Britt og Edvard Moser håper å få flere verdensledende forskere til Trondheim.

Foto: Håvard Haugseth Jensen / Adresseavisen

Edvard og May-Britt Moser – Ekteparet Moser har tidligere mottatt flere høythengende priser, men ble i 2014 tildelt Trøndelags først nobelpris. De har gjort banebrytende funn knyttet til hjernens struktur og funksjon, noe som åpner for en bedre forståelse for hvordan hjernen fungerer. Men sin unike formidlingsevne har de klart å gjøre dette stoffet tilgjengelig også for folk utenom forskningsmiljøene.

De er samtidig klar på at dette ikke er et solospill, men at forskningen er mulig på grunn av et dedikert team og en støttende familie. Dette vil gi NTNU en boost på rankingene ute i verden. Tildelingsdagen var hele Trøndelag Moser-entusiaster.

Hallvar Witzø

Hallvar Witzø

Hallvar Witzø håper etter hvert på en internasjonal filmkarriere.

Foto: Morten Andersen / NRK

Filmregissør Hallvar Witzø er en internasjonal filmskaper fra Vanvikan som lager nære filmfortellinger for det store lerretet.

Witzø har laget to kortfilmer som har nådd ut til et internasjonalt publikum og fått to av filmverdenens største hedersbenevnelser gjennom Oscar-nominasjon og Cannes-deltakelse. Landsdelen trenger sterke filmskapere som kan sørge for at historiene og bildene fra Midt-Norge også blir til gode filmer og dermed bidrar til stolthet og identitet i regionen. Gjennom sitt engasjement i Filmbussen gir han sin kunnskap videre til trønderske ungdommer. Nå venter vi (og verden) på spillefilmen!