Hopp til innhold

Harald ble påkjørt og kastet 20 – 30 meter i lufta: – Jeg rakk ikke reagere

Det kunne gått fryktelig galt for Harald (58) da han ble påkjørt i skibakken i Oppdal. Nå oppfordrer han alle til å være forsiktig.

harald storvik skadet i bakken

Slik så høyrearmen til Harald Storvik (58) ut etter at en mann kjørte på han i skibakken i Oppdal.

Foto: Privat

Lørdag 17. mars ble ingen lykkedag for Harald Storvik (58). Sammen med skikameratene kjørte han nedover bakken i Stølen i Oppdal da det smalt.

– Jeg ble påkjørt bakfra like før slutten av bakken. Mannen som kjørte på meg kom i stor hastighet og kjørte rett i meg. Jeg landet på hodet og skulder på høyresiden og fløy 20–30 meter gjennom lufta. Jeg ble helt satt ut, sier Storvik til NRK.

Det var OPP.no som først omtalte saken.

ski

Harald Storvik (58) er friluftsentusiast og har alltid likt seg godt i alpinbakkene i Oppdal.

Foto: privat

Jeg rakk ikke å reagere før jeg hørte smellet.

Harald Storvik

Skientusiasten har bodd i Oppdal i ni år, og bare i år har han rukket seksti skiturer. 58-åringen har sett mange påsketurister komme til Oppdal skisenter, og har sett flere som ikke følger reglene i bakken.

– Folk tror ofte de er bedre enn de egentlig er. Mange kjører altfor fort og viser lite hensyn. Jeg rakk ikke å reagere før jeg hørte smellet av mannen som kjørte på meg, så for noen går det veldig fort i bakken, sier Harald.

Spesielt nå når det er så mange i bakken på en gang, så er det ekstra viktig at alle følger reglene og kjører forsiktig, fortsetter han.

Ti bud i bakken

Hvor mange som skader seg finnes det ingen tall på, men statistikk fra blant andre Alpinanleggenes Landsforening viser at over 90 prosent av skadene stammer fra fall der ski- og brettkjøreren selv er årsak.

Oppdal skisenter

Oppdal skisenter ligger i Trøndelag fylke. I påsken ventes det storinnrykk av turister hit og i alpinbakker over hele landet.

Foto: Oppdal skisenter

I påsken er det ventet storinnrykk i alpinbakker over hele landet og mange av dem som nå skal på ski har kanskje ikke kjørt på flere måneder. Langfredag venter Oppdal skisenter 6000–7000 gjester i skiheisen, og de oppfordrer alle til å ta en ekstra titt på alpinvettreglene før det settes utfor.

– Alpinvettreglene er felles for alle alpinanlegg, sier heiskar og medlem av skipatruljen i Oppdal, Ingebrigt Bjerke.

Han mener alle som ferdes i heisanlegget bør kjenne til det som også kan kalles "ti bud i bakken".

  1. Du har ansvar for å unngå skade.
  2. Avpass farten etter forholdene.
  3. Vikeplikt. Hvis du kommer ovenfra eller bakfra, er det ditt ansvar å unngå kollisjon.
  4. Det er forbudt å kjøre rett utfor, unntatt ved organisert trening.
  5. Ikke stopp på uoversiktlige steder.
  6. Se deg godt for når du kjører inn i en nedfart, for eksempel etter et stopp.
  7. Om du går i bakken; bruk ytterkantene.
  8. Det er påbudt med skistoppere eller fangremmer – kontroller at bindingene er riktig innstilt.
  9. Følg skilting, merking og anvisninger.
  10. Hvis du ser noen som skader seg er det din plikt å hjelpe.

– Blir ikke det samme

Ifølge Harald følgte ikke mannen som kjørte på han regelen om hastighet, og Harald fikk seg et voldsomt slag i høyrearmen. Nå kan han ikke tilbringe påsken som han pleier.

– Jeg er ikke i stand til å stå på ski nå. Jeg har nok mest sannsynlig fått et muskelbrudd i armen, og kan nok ikke bruke den på et halvt år. Det blir ikke helt det samme i påsken, men jeg skal nok klare å komme meg opp i bakken for å sitte på toppen og sole meg, sier den friluftsglade 58-åringen.

– Stoppet mannen opp da han kjørte på deg?

– Ja, heldigvis. Han sa unnskyld og skjønte at han hadde vært litt for uforsiktig. Han ble heldigvis ikke skadet. " Det eneste som er skadet nå er samvittigheten min", sa han til meg etterpå.