NRK Meny
Normal

Her gir han blod for 242. gang

Audun Stokke har vært blodgiver siden 1962. Mandag gav han blod for siste gang.

Audun Stokke gir blod for siste gang

GIR AV SEG SELV FOR SISTE GANG: Her gir Audun Stokke blod for 242. gang. Fra venstre: Siv Solum Buvik, Eva K. Dahl, Audun Stokke, Anne Marie Aagård Husby og Siri K. Hegland.

Foto: Helse Nord-Trøndelag

– Det trengs blod, og når du er frisk og kan yte noe så synes jeg at en skal gjøre det. Det er grunnen til at jeg har holdt på så jevnt hele tiden, sier Audun Stokke til NRK.

Mandag var han på sykehuset i Namsos for å gi blod for 242. og aller siste gang. Årsaken er at han passert aldersgrensen på 70 år.

– Det er litt vemodig, det er trivelige damer på avdelingen som jeg har besøkt jevnlig. Hadde det vært opp til meg så hadde jeg fortsatt litt til for jeg er frisk og rask, men sånn er bestemmelsene, sier Stokke som bor i Overhalla.

I alt har han gitt minst 121 liter blod og plasma. En person på 70 kilo har fem til seks liter blod, ifølge Store norske leksikon.

– Ingen over, ingen ved siden

Eva Dahl er bioingeniør og produksjonsleder ved blodbanken i Namsos. Hun sier at Audun Stokke er unik som blodgiver.

– Det er ingen over eller ved siden, han er rekordinnehaver. Men vi har faktisk mange som har passert 100 givninger og det er veldig bra, forteller Dahl.

Årsaken til at Stokke har kunnet gi blod så mange ganger skyldes at han har vært frisk og at han også har gitt plasma.

– Det må gå tre måneder mellom hver gang en kan gi blod, men plasma kan man gi en gang i måneden.

– Gi blod

Audun Stokke gav blod for første gang i 1962, da gikk han på skole i Oslo.

– Faren til en kamerat av meg var lege og han ville gjerne ha blodgivere. Vi fikk vervet fem-seks til i klassen og så dro vi på Ullevål i januar i 1962.

Etter at blodet var testet, fikk han gi i februar samme år.

– Og siden har jeg fortsatt.

Han har ei klar oppfordring til folk som kan gi blod og som ikke gjør det.

– De som er friske og ikke bruker medisiner bør ta kontakt med sykehuset og begynne å gi blod. Jeg vil også si at det er sunt, jeg har aldri opplevd noe negativt med det så jeg vil absolutt oppfordre folk til å gi blod.

Ønsker nye givere

Faste blodgivere er svært viktige for blodbanken.

– Vi fungerer ikke uten trofaste blodgivere. Vi får jo nye, men vi er veldig glade for å ha dem som er så trofaste som Stokke.

Hun sier at de alltid ønsker seg nye blodgivere.

– Det er jo noen som må slutte å gi sånn som han som nå har passert 70 år. Det kan være sykdom, det kan være at de begynner med medikamenter eller at de flytter. Vi trenger påfyll av nye givere hele tiden, sier Eva Dahl.

I 2013 var det nær 100.000 aktive blodgivere i Norge. Ifølge nettstedet Giblod.no er det rundt 25.000 færre enn det er behov for.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.