Har snart losset all grusen fra "Selvaagsund"

Lastebåten kom seg av skjæret ved høyvann onsdag, og gikk for egen maskin til havn i Florø. Lossing av 2270 tonn grus blir ferdig i løpet av torsdag.

MV "Selvaagsund" blir losset ved havn i Florø.

MV 'Selvaagsund' blir losset ved havn i Florø.

Foto: KV "Tor" / NRK

– Dette gikk mye bedre enn en kunne frykte, sier Øivind Berge, representant for Berge Rederi, som eier fartøyet.

– Nå er det ingen dramatikk lenger, selv om det ble en litt annerledes påske.

MV "Selvaagsund" gikk på grunn like ved Sumarsøyna i Solund ved Sula natt til tirsdag.

MV "Selvaagsund" på vei til havn i Florø.

MV 'Selvaagsund' på vei inn til havn i Florø onsdag kveld.

Foto: Øivind Berge / NRK

Kom seg av skjæret for egen maskin

– Båten kom av skjæret onsdag klokka 10.45, ved høyvann, sier Berge. Den kom seg av skjæret for egen maskin, men hadde en sleper ombord fra slepebåten "Silex" i tilfelle den trengte assistanse.

Da hadde hullet forut i skroget blir midlertidig reparert slik at båten ikke lenger tok inn vann. Dermed kunne båten gå til havn for egen maskin.

«Selvaagsund» var omgitt av både taubåten Silex og KV Tor som var i beredskap dersom det skulle oppstå utfordringar.

– Vi fulgte skipet på turen. Det var ingen problem og fine værforhold så seilasen gikk helt greit, sier Jon Skålheim, som er skipssjef på kystvaktskipet KV "Tor".

Like etter klokka 19 onsdag la båten til kai i Gunnhildvågen i Florø.

Lastebåten «Selvaagsund» er no trekt av grunn. Foto: KV Tor

Losser 2270 tonn grus

MV "Selvaagsund" var lastet med 2270 tonn grus fra Seljestokken ved Florø. Båten skulle til Rostock i Tyskland. Norsk grus er sterkt etterspurt i Europa, hvor den brukes til veibygging og i anleggsindustrien.

– Lossingen startet klokka 20, og har pågått hele natta. To lastebiler kjører skytteltrafikk med grus til en lokal aktør her i Florø som har mottak for grus.

Når fartøyet er ferdig losset går ferden videre til et verft for reparasjon etter grunnstøtingen.

– Vi vet ennå ikke hvilket verft som får den jobben, sier Øivind Berge.

Berge Rederi har adresse i Knarrlagsund på Hitra i Sør-Trøndelag. MV "Selvaagsund" er registrert i Kingstown, hovedstaden på den lille karibiske øya St. Vincent. Fartøyet er forsikret i det norske skipsforsikringsselskapet Gard.

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.