Brudepar kan vinne organist og kammerkor

Skal du gifte deg i løpet av de nærmeste månedene? Hilmarfestivalen og organist Rudolf De Beer i Steinkjer kan i så fall by på en helt spesiell innramming av den store dagen.

Rudolf De Beer

Rudolf De Beer gleder seg til å spille lokale brudemarsjer under Hilmarfestivalen i Steinkjer.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen/NRK

Hilmarfestivalen arrangeres den første uka i november - til minne om felespilleren og komponisten Hilmar Alexandersen fra Steinkjer. Folkemusikkfestivalen har vært arrangert siden 2003, men det er første gang brudemarsjer står på programmet.

– Vi mener det er helt naturlig fordi dette er musikk med gamle folketoner, sier informasjonsmedarbeider Inger Hovde til NRK.

– Gamle folketoner

Inger Hovde

Inger Hovde håper mange gifteklare møter opp under Hilmarfestivalen.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen/NRK

Alle har nok hørt den klassiske bryllupsmarsjen som Jacob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy skrev til Shakespeares skuespill «En Midtsommernattsdrøm» for 172 år siden. Men det finnes også mange lokale varianter.

– Her i Steinkjer ble Rudolf De Beer lei av å spille den samme brudemarsjen hele tida. Derfor samlet han brudemarsjer fra hele Trøndelag. Under Hilmarfestivalen i november vil han sammen med andre musikere og Steinkjer kammerkor spille i kirka. Der vil de presentere marsjene de har samlet, sier Hovde.

Frister gifteklare med flott premie

Mange vet nok ikke at det finnes mange slags brudemarsjer som ble laget av lokale musikere for mange år siden.

– Vi har jo så mange fine brudemarsjer her i Norge. Og jeg håper de som skal gifte seg vil høre på og bruke de forskjellige brudemarsjene i framtida, sier musikeren Rudolf De Beer.

Arrangørene av Hilmarfestivalen har også en godbit på lur for dem som har planer om å gifte seg i tida framover.

– Ja, vi ber alle gifteklare komme til Steinkjer kirke for å høre på brudemarsjene. Så vil vi trekke ut et brudepar som får Rudolf De Beer og kammerkoret til å spille den fineste brudemarsjen i sitt eget bryllup, sier Inger Hovde.

  • HØR RADIOREPORTASJEN: