Har laget utstilling om krigshelten

Professoren som ble krigshelt underviste i kjemi ved NTH i Trondheim. Nå har universitetet gravd i arkivet og satt opp en utstilling om Leif Tronstad.

NTNU har satt opp en utstilling om NTH-professoren og motstandsmannen Leif Tronstad.

SE VIDEO: Utstilling om professoren og motstandsmannen Leif Tronstad.

1 259 000 seere fikk med seg premieren på NRK-serien «Kampen om tungtvannet» søndag kveld.

En av hovedpersonene i serien er Leif Tronstad, og i forbindelse med TV-serien har NTNU satt opp en utstilling om professoren og motstandsmannen. Før krigen underviste Tronstad i kjemi ved universitetet, som den gang het Norges Tekniske Høgskole.

– Deler av arkivet er hans vitenskapelige arbeid og andre deler er knyttet til hans krigsinnsats, sier Erlend Lund, privatarkivansvarlig ved NTNU.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Norsk dramaserie i seks deler. Under den andre verdenskrig leder Nobelprisvinneren Werner Heisenberg nazistenes atomprosjekt. Heisenberg trenger tungtvann, kun produsert av Norsk Hydro på Vemork, til reaktoren han skal bygge. Tungtvannsfabrikkens skaper, vitenskapsmann og motstandsmann Leif Tronstad fatter mistanke ved tyskernes tungtvannkjøp og kontakter engelsk etterretning. Med Espen Klouman Høiner, Cristoph Bach, Dennis Storhøi, Anna Friel, Maibritt Saerens m.fl. (1:6)

WEB-TV: Se første og andre episode av «Kampen om tungtvannet».

Et enormt nettverk

Universitetsbibliotekar og utstillingsansvarlig ved NTNU, Evelyn Thor, viser fram bilder av Tronstad og dokumenter.

– Han var så systematisk. Det at han ble så viktig for England var jo fordi han var forsker i bunn. Han hadde et enormt stort nettverk gjennom forskningsopphold i England og Tyskland. Han visste hva som foregikk av forskning rundt omkring, sier hun.

1.11295812.1381739419Kopier referanse Espen Klouman Høiner skal spille Leif Tronstad i NRKs serie om

Espen Klouman Høiner spiller Leif Tronstad i «Kampen om tungtvannet».

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Utstilling om Tronstad ved NTNU

Universitetsbibliotekar ved NTNU, Evelyn Thor, gjør klar utstillingen.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Filmen er basert på virkelige hendelser under andre verdenskrig, og handler om sabotasjeaksjonen mot tungtvannsanlegget på Vemork.

Tungtvann var et av Tronstads interessefelt, og før krigen jobbet han blant annet som konsulent for Norsk Hydro da de opprettet tungtvannsanlegget i Telemark.

Hans kunnskap gjorde ham til en sentral bidragsyter da sabotasjeaksjonen mot fabrikken ble planlagt.

SE NETTUTSTILLINGEN: TRONSTAD OG TUNGTVANNET

Reagensrør med tungtvann

Da boken om Leif Trondstad kom i 2012, ble det laget en utstilling. Det er denne utstillingen som nå er satt opp igjen ved NTNU.

Universitetet har fremdeles dyrebare dråper med tungtvann, som er en del av utstillingen. Bibliotekaren håper at folk kommer for å ta en titt.

– Med NRK-serien i tillegg, så håper jeg at det skaper fornyet interesse, sier Thon.