Har hemmelige bevis mot NTNU-stipendiater

Det blir lagt fram hemmelige bevis mot to iranske NTNU-stipendiater når rettssaken deres kommer opp i Oslo tingrett om noen uker.

hamideh

Hamideh Kaffash har bodd i hjemlandet Iran siden hun ble sendt ut av landet 15. september i 2014.

Foto: Morten Andersen / NRK

Det betyr at NTNU-stipendiatene ikke får vite hvilke bevis staten har mot dem, og mister muligheten til å forsvare seg mot disse, skriver Universitetsavisa.

Saken til de iranske NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad, som ble sendt ut av Norge etter frykt for teknologioverføring, skal behandles av Oslo tingrett i uke 25.

Advokat Brynjulf Risnes stevnet i fjor høst Utlendingsnemda (UNE) for Oslo tingrett, for å prøve gyldigheten i vedtaket. UNE saksøkes for å prøve det som kalles «gyldighet av forvaltningsvedtak».

Får «skyggeadvokat»

Saken skulle egentlig opp i retten denne kommende uka, men Kongen i statsråd måtte samtykke til bevisene, og derfor ble den utsatt. Det skulle også oppnevnes en «skyggeadvokat» for iranerne, som også har forsinket prosessen.

Skyggeadvokaten får tilgang til den hemmelige informasjonen, men får ikke dele den med de to stipendiatene. Advokaten taler deretter deres sak når de sendes på gangen i rettssaken.

– Vitnet fra PST skal forklare seg om de konkrete vurderinger PST har gjort. Både vitnets identitet og innholdet i vedkommendes forklaring er gradert etter sikkerhetsloven, og kan derfor ikke gjøres kjent verken for offentligheten eller saksøkerne, sier advokat Ola Berg Lande ved Regjeringsadvokaten til UA.

– Det er latterlig

Brynjulf Risnes

NTNU-stipendiatenes advokat, Brynjulf Risnes.

Foto: Hans Erik Weiby

Advokaten til de to studentene, Brynjulf Risnes, forteller at det er uheldig at bevisene holdes hemmelige, men at det er bedre enn at det ikke legges frem i det hele tatt.

– Vi har jo ikke fått noe hint om begrunnelsen for avslag om oppholdstillatelse. Nå vet vi iallfall at det finnes en begrunnelse, sier han.

Hamideh Kaffash er ikke fornøyd med at hun ikke får vite begrunnelsen for at hun har blitt nektet opphold i Norge.

– Det er latterlig, sier hun til avisa. Kaffash har bodd i hjemlandet Iran siden hun ble sendt ut av landet 15. september i 2014.