Har forsket på fremtidens strømmålere

Automatiske strømmålere og en app skal gi deg full oversikt over eget strømforbruk.

test

Nye strømmålere skal gjøre oss til mer bevisste strøm-forbrukere. Denne typen informasjon kan man snart få via de nye strømmålerene som kalles AMS.

Foto: Test

Hvor mye og når på døgnet du bruker strøm, kan være med på å påvirke din økonomi, samfunnssikkerheten og miljøet. Forskere ved SINTEF jobber nå med å utvikle et system for å gi forbrukere full oversikt over strømforbruket. Automatiske strømmålere og en applikasjon til telefonen skal være med på å gi deg all den informasjonen du trenger.

– Informasjonen man kan få er for eksempel hvordan kapasiteten på nettet er og om man ønsker å slå av noen av strømkildene i hjemmet, sier Erica Lövström til NRK.

LES: Strøm skremmer ikke vekk krykkjene

Informasjon der og da

Forskere

Erica Lövström og Knut Hunstad

Foto: Malin Sveinsdotter Lystad / NRK

Hun er seniorforsker ved SINTEF og har sett på fordeler ved å gi forbrukerne tilgang til informasjon om eget strømforbruk. Hun mener at ved å gi forbrukerne en oversikt over sitt forbruk dag for dag, kan det være med på gjøre dem mer oppmerksom på hvor mye strøm de bruker.

– Det viktige er å få informasjonen når den er relevant. Derfor er det viktig å få informasjonen der og da og ikke bare når man skal betale strømregningen, sier Lövström.

Ønsker endringene velkommen

Knut Hundstad har nettopp bygd seg hus som er tilrettelagt for smartfunksjoner. Han ønsker denne teknologien velkommen og tror den kan være med på å minske belastningen på strømnettet og dermed minske den samfunnsmessige kostnaden.

– Jeg ser veldig tydelig at det ved enkelte tidspunkt på døgnet er et høyere forbruk og større belastning. I stedet for å sette på for vaskemaskinen når det passer meg, kan jeg bestemme å sette den på når det gir mindre kostnader, sier Knut Hundstad.

På den måten bidrar husholdningen til et mindre maksforbruk i området.

LES: Sør-Trøndelag får billigere strøm

Setter ting i perspektiv

Appen som er under utvikling skal ikke bare vise forbrukerne hvor mye strøm de bruker. Den bidrar også til å sette forbruket i perspektiv og sammenligner forbruket med miljøutslipp.

En av utfordringene er å gjøre et slikt system såpass enkelt at alle kan bruke det.
Lövström håper forbrukerne også blir mer miljøbevisste ved å gi dem en mer detaljert strømmåling,

– Det handler om å synliggjøre koblinger mellom naturressurser og forbruk. Jeg tror at potensialet er stort, hvis man klarer det, sier Lövström.