Hopp til innhold

– Føler vi har gjort opp for 100 år gamle feil

Norske skyttere har i løpet av det siste året felt 6.500 rein på øya Sør-Georgia i Sørishavet.

Norske skyttere har i løpet av det siste året felt 6.500 rein på øya Sør-Georgia.

Skyttere fra Statens Naturoppsyn har felt 6.600 reinsdyr blant pingviner og sjøfugl på øya Sør-Georgia i Sørishavet. (Foto: Carl Erik Kilander, Statens Naturoppsyn)

Reinen ble satt ut av norske hvalfangere for 100 år siden, og etterkommerne var i ferd med å bringe øya inn i en økologisk katastrofe.

– De har ingenting på Sør-Georgia å gjøre

Sør-Georgia i Sørishavet er et eldorado forpingvin, sel og sjøfugl. Men etter at norske hvalfangere satte ut ti reinsdyr for hundre år siden ble idyllen brutt. De eksploderte i antall, har nesten ødelagt vegetasjonen på øya og skapt store problemer for andre arter.
Britene som har overherredømme på øya, ba om norsk hjelp for å få tatt ut dyra og i to omganger har norske skarpskyttere fra Statens Naturoppsyn vært i sving.

Sør-Georgia

Skyttere fra Statens Naturoppsyn på vei ut fra det nedlagte hvalfangstanlegget i Husvik.

Foto: Carl Erik Kilander, Statens Naturoppsyn
Pål Presterud, direktør i Statens Naturoppsyn

– Føler vi har gjort opp for 100 år gamle feil, sier Pål Presterud, direktør i Statens Naturoppsyn.

Foto: Stein Roar Leite / NRK
Tord Bretten, skytter fra Statens Naturoppsyn

– Vi kunne felle 50 eller 100 dyr på en dag. Slitsomt, sier Tord Bretten, skytter fra Statens Naturoppsyn.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

– Denne arten har ingenting på Sør-Georgia, eller på den sørlige halvkule å gjøre, sier direktør i Statens Naturoppsyn, Pål Prestrud.

Han mener at de verste og mest ekstreme eksemplene på skadevirkninger av introduserte arter i verden som menneskene har brakt med seg finnes på den sørlige halvkule.

Skjøt dobbelt som mange som antatt

De norske skytterne dro for å felle det de trodde var tre og et halvt tusen dyr. Det skulle vise seg å være mange fler. Totalt ble det skutt vel 6.600 dyr.

Tord Bretten er en av skytterne fra Statens Naturoppsyn som var med på den omfattende jobben. Han sier at det var en jobb som skilte seg vesentlig fra alt han tidligere har vært med på.

– En skulle ikke felle et eller to dyr i løpet av dagen. Det kunne bli 50 eller 100 på en dag. Det stiller høye krav til konsentrasjon og det er slitsomt for hodet å være topp skjerpet fra morgen til kveld, sier han.

– De har gjort en formidabel jobb

Til tross for det verste sommerværet i manns minne på Sør Georgia og at jobben var dobbelt så stor som antatt har de norske skytterne utført jobben på den oppsatte tida

– De har gjort en formidabel jobb. De er veldig drevne og vi føler at vi har gjort opp for noe som vi gjorde galt i økologisk forstand for hundre år siden, direktør i Statens Naturoppsyn, Pål Prestrud.

Han er stolt av skytterne og mener de har gjort en fantastisk innsats som det ikke er mange som kunne gjort etter dem.

Kjøttet fra de fleste av dyrene som ble felt i fjor ble solgt til cruiseskip i området. Dyrene som ble felt i år ble sprettet opp og tatt av åtselfugler.

Sør-Georgia

Bestanden av reinsdyr mellom pingviner og sjøfugl på Sør-Georgia var i ferd med å skape en økologisk katastrofe.

Foto: NRK