NRK Meny
Normal

Frister vaffelkake med fiskerogn og sirup?

Bakkels, boffel, raffelkaku og rognkake. I dag feirer vi den store vaffeldagen, og oppskriftene er mange og varierte.

Vafler med kaviar

25. mars feirer vi den internasjonale vaffeldagen. Vaffelkake er en av landets eldste kaker, og blir brukt i mange sammenhenger.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Vaffel med egg og bacon

Vaffelkake med egg og bacon.

Foto: Johanne Tunaal-Larsen / NRK
Belgisk vaffel

En av de mange vaffelvariantene er belgisk vaffel med iskrem.

Foto: Marie Melgård / NRK
Pølse i vaffel

Det blir stadig oftere observert pølse i vaffel ved idrettsarrangement, skriver en P1-lytter.

Foto: Dagmar Blaasvær / NRK

I forbindelse med den internasjonale vaffeldagen har flere sendt inn sine favorittoppskrifter, noen litt mer spesielle enn andre.

På Oppdal i Sør-Trøndelag kaller de vaffelkake for raffelkaku, og den skal helst serveres med songraut. På Salsbruket i Nord-Trøndelag foretrekker de vaffel med kaviar og tynne løkskiver, mens på Frøya er det rognkake som gjelder.

Vaffelkake med rogn og sirup

– Bestemor laga veldig mye rognkaker. Det var vaffelrøre med innført rogn. Helt forferdelig, sier Anne Søreng, som er en av dem som har sendt inn sitt vaffelbidrag av P1-lytterne tirsdag morgen.

Hun var en av dem som foretrakk vaffelrøra uten rogn, men oppskrifta var visstnok veldig populær ute i havgapet før i tida.

– Jeg husker det var mange som brukte fiskerogn i vaffelrøra. Det var populært med enten brunost eller sirup på, men nå tror jeg det har gått litt i glemmeboka, sier hun til NRK.no.

Søreng tror mye av grunnen var tilgangen på fisk, og at det derfor ble naturlig å utnytte ressursene på en slik måte.

Svensk opphav

Vaffeldagen stammer egentlig fra Sverige.

25. mars er ni måneder før jul, og dermed dagen da jomfru Maria fikk vite at hun var gravid med Jesus, Maria Budskapsdag. Svenskene kaller dagen vår frues dag.

Vaffel er blant verdens eldste kaker og er den kaketypen vi spiser mest av i Norge. Det er noe usikkert når vaflene kom til landet, men man vet at de ble brukt som festmat i bryllup, barnedåp og på andre høytidsdager.

Blant favorittene på påleggsfronten finner man også spreke varianter. Mange nevner kaviar som en vinner, mens en dame forteller at da hun gikk gravid så var det kun vaffel med makrell i tomat som var godt nok.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
det er julebordtid, og av alle ting du må passe på er tennene. Ikke bare med tanker på sukker og syre og sånn, men det kan skje uhell skal vi tro tannlegene!
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.