Brannhelikopter i lufta i Flatanger

Flatanger/Trondheim (NRK): Storbrannen i Flatanger skal nå være under kontroll, opplyser både politiet og brannvesenet på stedet.

De første helikopterne letter

Flatanger: Brann tirsdag kveld i bakke

Onsdag morgen brenner det fortsatt i Flatanger, men brannvesenet mener de har kontroll over ilden.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

I øyeblikket brenner det to steder på halvøya i Flatanger hvor brannen har herjet siden mandag kveld. Akkurat nå brenner det rundt Eldvika og sørover, og vest for Hårnes, opplyser politiet i Nord-Trøndelag.

Ifølge brannvesenet har 55 hus gått tapt i brannen som har rammet Flatanger i Nord-Trøndelag. Fire av disse tilhører fastboende.

Mindre vind

I natt har det vært mindre vind i brannområdet, og et helikopter fra Forsvaret har bistått med overvåking fra luften og for å få overblikk over omfanget av brannen.

– Det brenner for øyeblikket på to steder, og de er litt utilgjengelige. Helikopterbistanden er på mange måter nøkkelen for å få slukket og for å få bløtt opp terrenget såpass mye at vi ikke får nye branntilløp, sier innsatsleder Tore Strøm i Nord-Trøndelag politidistrikt til NRK.

Strøm sier nå at de har situasjonen under kontroll.

– Vi har greit grep om de brannene som fortsatt går, og det brenner relativt langt unna bygninger. Sånn som værforholdene er nå, har vi kontroll på stedet, fortsetter innsatslederen.

Under kontroll

Politiets innsatsleder Tore Strøm forteller at de nå har storbrannen i Flatanger under kontroll.

Slokker fra lufta

Et helikopter ble satt inn i slokkingen av brannen i 07-tida onsdag, og planen er at flere helikoptre skal settes inn i kampen mot ilden i løpet av morgenen.

Rundt 100 brannmenn har jobbet i brannområdet i natt, og branngata som ble opprettet tirsdag har holdt, opplyser politiet i Nord-Trøndelag.

Katastrofebrannen i Flatanger har ødelagt rundt 90 bygninger i Hasvåg og Småværet, og mange har mistet sine hjem, næringslokaler og feriehus. 33 fastboende er evakuert fra de brannherjede områdene.

Et område på rundt 15 kvadratkilometer er herjet av brannen, som altså fortsatt raser.

Kystvakta er på plass

I tillegg er kystvaktskipet KV Bergen på plass, og de har etablert en «brannvegg» på nordøstsida av Jøssundfjorden, for å hindre spredning. Også kystvaktskipet Njård er i Flatanger, og går inn i Bølefjorden for å bistå i slokkingsarbeidet.

Tirsdag kveld ble beboerne i Båtsvika evakuert fordi det var fare for at brannen skulle spre seg dit.

– Det har heldigvis gått bra med bygningene der, og de ser ut til å berge fra brannen, sier operasjonsleder Ulf Bertil Wiseth hos politiet i Nord-Trøndelag.