NRK Meny
Normal

Har 130 sorter fuchsia i hagen

På Inderøya finner du de sjeldneste fuchsiablomstene. Hagestellet krever sin mann, og Kåre Sundfær har knapt tid til ferie.

Kåre Sundfær

Kåre Sundfær har 130 forskjellige sorter fuchsiablomster i hagen sin på Inderøya.

Foto: Randi Wilsgård/NRK

Fuksia

Fuchsiablomstene er fine å se på, og er en populær hageplante.

Foto: Randi Wilsgård/NRK

Kåre Sundfær er nestleder i fuchsiaforeningen i Norge, og har samlet på denne blomsten i flere år. Blomsten har flotte farger og er en populær hageplante.

En tilfeldighet

– Det startet ved en tilfeldighet, men det tok av da jeg først fikk interessen. På det meste hadde jeg 250 forskjellige sorter av denne blomsten. Men nå har jeg rundt 130 her i hagen min, forteller Kåre Sundfær til NRK.

Fuchsiaforeningen teller rundt 450 medlemmer på landbasis, litt over 100 av dem bor i Trøndelag.

– Vi mister stadig flere medlemmer, fordi rekrutteringen er heller dårlig.Vi hadde 1200 medlemmer for noen år siden, men de fleste er godt over 60 år. Dermed går tallet naturlig nok nedover, sier han.

Lite ferie

Da mange fine blomstene i hagen på Inderøya i Nord-Trøndelag krever mye stell og omtanke, og det blir lite tid til ferie.

– I sommer var vi borte i tre-fire dager. Resten av tida går med til å stelle blomstene. Spesielt i sommer var det utfordrende da det ble så varmt. Mange av plantene blomstret for tidlig, så det ble ingen stor fuchsiasommer, forteller Sundfær.

Til sammen finnes det over 10.000 forskjellige fuchsiatyper i hele verden, og alle sortene har egne navn.

– En av mine favoritter er Miss Marion Savanna, oppkalt etter barnebarnet mitt. Men den aller fineste blomsten jeg har er Rose av Danmark, som er både rosa og lilla, sier Kåre Sundfær.

Kaster blomstene

Nå nærmer høsten seg med stormskritt, og det betyr en god del arbeid med fuchsiablomstene.

– På et eller annet tidspunkt må plantene klippes ned, og blomstene på dem kastes. Da blir ikke hagen like fin, men den kommer seg igjen til våren. Og mange får nesten sjokk når de kommer hit på grunn av alle blomstene. Mange er imponert, og det hender folk vil kjøpe planter av meg, sier Kåre Sundfær.

Fuksia

Sundfærs fuchsiablomster henger over hele huset hans.

Foto: Randi Wilsgård/NRK