NRK Meny
Normal

Fortsatt stor skogbrannfare i Trøndelag

Det skal regne mye før den store skogbrannfaren i Trøndelag kan avblåses. Det sier beredskapslederen i Inn-Trøndelag brannvesen, som har hatt hektiske døgn i det siste.

Brann

Det har vært flere skogbranner i Trøndelag i løpet av helga, og det skal mye nedbør til før skogbrannfaren er over.

Foto: STATENS SKOGBRANNHELIKOPTER

– Dette er en ekstraordinær situasjon. Det er veldig tørt og det har ikke kommet nedbør av betydning, og det ser det heller ikke ut til at det gjør, sier beredskapslederen i Inn-Trøndelag brannvesen, Arnstein Kvelstad.

Hektiske dager

Det har vært flere branner i Trøndelag i løpet av helga, tre av de i Namdalen. Brannvesenet driver fortsatt med etterslukking flere steder.

Kvelstad forteller at det har vært hektiske dager på jobb i det siste, og at store ressurser fortsatt er ute på slukking.

– Vi har henta inn ekstra mannskap som er ute og bistår på de skogbrannene vi har, men bortsett fra det kjører vi med helt vanlig beredskap, sier Kvelstad.

Brann Namsos

Store områder i Namdalen er svidd av etter brannene i helga.

Foto: Karl Jørgen Marthinsen / NRK

Fare for jordskred

Nå er det knusktørt i store deler av Trøndelag, men det meldt om lokalt kraftige regnbyger enkelte steder. Norges vassdrags- og energidirektorat har derfor sendt ut varsel om jordskredfare for Trøndelag.

Bratte skråninger, bekker og avløp med stor vannføring er spesielt utsatt, og NVE anbefaler rensing av dreneringsveier og stikkrenner.

Det er ennå usikkert hvilke steder detter dreier seg om og hvor mye nedbør som er venta.

Skal lite til for å starte brann

Likevel er skogbrannfaren stor over hele Trøndelag, ifølge Kvelstad. Som oppfordrer folk til å være svært aktsomme når de ferdes ute i naturen.

– Folk må respektere bålforbudet, og de må også være ekstra forsiktige med det de legger igjen. Et lite glasskår kan starte en brann, sier Kvelstad.

Det er en del likhetstrekk med situasjonen i Trøndelag i vinter, mener Kvelstad. Da var det også en lang periode uten nedbør og enormt stor brannfare.

– Nå holder vi pusten og håper det ikke vil oppstå flere branner, sier Kvelstad.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal