Håper å finne årsaken til lysene i Hessdalen

Forskere og studenter fra Høgskolen i Østfold får 1,5 millioner kroner til å finne ut mer av lysfenomenene i Hessdalen i Holtålen kommune.

Hessdalen

De mystiske lysene på himmelen over Hessdalen har forbløffet forskerne i mer enn 30 år.

Foto: Privat

Bjørn Gitle Hauge

Bjørn Gitle Hauge er lektor ved Høgskolen i Østfold.

Foto: NRK

I årevis har de mystiske lysene på himmelen over Hessdalen forbløffet og forundret folk fra nesten hele verden. Det er blitt jaktet på UFO, og stedet er gjennom årene blitt besøkt av utallige forskere.

– En anerkjennelse

Nå har Olav Thon Stiftelsen gitt 1,5 millioner kroner til ny forskning i Hessdalen.

– Det betyr en anerkjennelse av at det arbeidet vi har gjort er viktig. Vi håper å gå videre på en vei som leder til nye og interessante data. Som igjen kan bidra til å avsløre hemmeligheten bak fenomenene i Hessdalen, sier lektor Bjørn Gitle Hauge ved Høgskolen i Østfold til NRK.

Pengene fra stiftelsen skal fordeles over tre år, og i helga dro en delegasjon med studenter og forskere fra Østfold til Hessdalen.

Ny radar

Der monterte de ny radar på fjellet, og mer avansert kamerautstyr for fotografering av de mystiske lysene på himmelen.

Siden 1980-tallet har forskere jobbet med å finne ut av alle lysobservasjonene, og det ble satt opp en automatisk målestasjon i dalen i 1998. I 2004 ble det montert et kamera i tillegg til en antenne for å måle ultralave frekvenser. Tre år senere mente forskerne at forklaringen på lysfenomenene er forbrenningsprosesser i lufta , hvor hoveddelene består av oksygen og nitrogen, men også av natrium og scandium.